Donacija IKT opreme Nacionalnog saveta rumunske manjine školi u Kovinu

KOVIN – Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine donirao je OŠ „Đura Jakšić“ u Kovinu interaktivnu tablu, projektor i laptop. Donaciju je finansirao Nacionalni savet, uz pomoć departmana Rumuna van granica iz Bukurešta.

Tim povodom Osnovnu školu „Đura Jakšić“ juče su posetili ambasadorka Rumunije u Srbiji, Nj.E. Silvija Davidoju, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Daniel Magdu, i Daniela Radu koja je na čelu ovog projekta.

 

Profesorka rumunskog jezika, Ana Albu Savić, u ime kolektiva domaćina je istakla da interaktivna tabla mnogo znači učenicima koji pohađaju nastavu na rumunskom.

„Od 2018-te, posle pauze od 48 godina, uspeli smo da ponovo uvedemo rumunski jezik u naše škole. Nekada je u ovoj školi bila nastava na rumunskom jeziku, a danas se uči kao izborni predmet – rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture. Svake godine imamo sve više zainteresovanih učenika, i zaista se trudimo da očuvamo multikulturalnost našeg grada“, rekla je Ana Albu Savić.

 

Ona je dodala i da je OŠ „Đura Jakšić“ izabrana za ovu donaciju upravo zbog porasta broja dece koja uče rumunski jezik.
„Trenutno 50-oro dece u našoj školi uči rumunski jezik“, rekla je Albu Savić.

Ona je dodala da je interaktivna tabla – inače treća takva tabla u školi – smeštena u kabinet informatike, gde će moći da je koriste i nastavnici informatike i nastavnici jezika.

 

 

„Drago mi je što smo pored modernizacije obrazovnog sistema na rumunskom jeziku, doprineli i multikulturalnosti i dobrom suživotu, tako da će ovu tablu moći da koriste i deca koja pohađaju nastavu na drugim jezicima“, rekao je ovom prilikom predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Daniel Magdu.

Isti paket opreme dobila je i Osnovna škola “Paja Marganović” u Deliblatu.

Čak 28 obrazovnih institucija u kojima se nastava odvija na rumunskom jeziku opremljeno je tokom tri godine interaktivnim tablama zahvaljujuci Nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine, uz pomoć departmana Rumuna van granica

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: