AGRAR – Maslačak je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice Asteraceae koju su Italijani koristili kao povrće još u 17. veku, i to sve njegove delove – koren, stablo, cvetove i listove.
U maslačku se mogu naći vitamini A, B i C, karotinoidi, triterpenski alkohol. Bogat je i gvožđem, magnezijumom, fosforom, silicijumom, azotom, sumporom, manganom i brojnim enzimima.
Slatki liker od maslačka
Sastojci: 50 cvetova maslačka, 60 g meda, 1 kg šećera, 1 limun, litar domaće rakije ili vodke.
Priprema: Maslačak stavite u teglu, prelijte medom i šećerom, prekrijte isečenim limunom i prelijte rakijom. Ostavite da stoji na tamnom i toplom mestu dve nedelje, a zatim procedite i sipajte u flaše.
Domaći sirup od maslačka
Sastojci: 250 svežih cvetova maslačka, 1,5 l vode, 2 limuna, 2 pomorandže, 1 kg šećera.
Priprema: Cvetove maslačka preliti vodom, dodati iseckan limun i pomorandže, te pokriveno ostaviti da stoji 24 časa. Potom procediti, dodati šećer, prokuvati 90 minuta, dok se ne stvori gust sirup. Spremiti u tegle i čivati na hladnom.
Upotreba: Uzimajte po kašičicu pre svakog obroka za regulisanje probave i jačanje apetita.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.