Đokić: Dosadašnji rezultati smernica i podsticaj da radimo još više

PEĆINCI – Juče je održana svečana sednica Skupštine opštine Pećinci povodom Dana opštine Pećinci Svetog Nikole Letnjeg, 22. maja, u prisustvu odbornika pećinačkog parlamenta, većnika, privrednika, sveštenstva, uglednih gostiju iz drugih sredina i predstavnika kulturnog i javnog života naše opštine.

Sednicom je predsedavala predsednica Skupštine opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, koja je tom prilikom rekla da se ovogodišnjom svečanošću obeležava 62 godine postojanja opštine Pećinci.

Foto: Opština Pećinci

-Cilj privrednog razvoja je stvaranje boljeg života za naše građane i za buduća pokolenja. Privredni razvoj nam pruža mogućnost da razvijamo naša naselja, da u njima stvaramo sve bolje uslove za život, za zasnivanje i odgajanje porodice. Da svakome ko želi da radi omogućimo da pronađe zaposlenje i da od svog rada izdržava porodicu. Da deci stvorimo bolje uslove za odrastanje i obrazovanje. Da mladima koji su završili školovanje omogućimo da se vrate u sredinu iz koje su potekli i da u jednom od brojnih privrednih subjekata započnu uspešnu poslovnu karijeru – rekla je Kovačević Subotički.

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, naglasio je prilikom svog obraćanja da je osnovni uslov za napredovanje stabilnost, a opština Pećinci je, kako je rekao, stabilnija nego ikad.

Ne želim da ovo obraćanje pretvorim u hvalospev, niti je moja poruka da sada možemo mirno da spavamo na lovorikama. Naprotiv, pred nama je još mnogo posla i mnogo izazova. Svi dosadašnji rezultati moraju nam biti smernica i podsticaj da radimo još više. Da svako od nas u domenu svoga rada da svoj maksimum. Da sve ono što stvaramo danas, bude temelj na kojem će generacije koje dolaze graditi bolju budućnost za sebe i generacije koje dolaze posle njih – poručio je prvi čovek pećinačke opštine.

Svake godine, povodom Dana opštine, pećinačka lokalna samouprava nagrađuje članove lokalne zajednice, koji svojom humanošću, društvenom odgovornošću i saradnjom sa lokalnom samoupravom doprinose konstantnom unapređenju kvaliteta života u pećinačkoj opštini.

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić uručio je plakete za humanost kompaniji Peri oplate za višegodišnje organizovanje akcija dobrovoljng davanja krvi u svojim pogonima, Aleksandru Nikoliću iz Pećinaca za 52 dobrovoljna davanja krvi i Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca za učešće u humanitarnoj akciji Slatki karavan u okviru koje su prikupljani paketići za decu sa Kosova i Metohije.

Priznanja za društvenu odgovornost uručio je zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, a ovogodišnji laureati su Fondacija Novak Đoković, koja je ove godine donirala 8 miliona dinara za opremanje novoizgrađenog vrtića u Šimanovcima, kompanija Continental Tobacco koja je obrazovnim ustanovama sa teritorije pećinačke opštine donirala interaktivne table, projektore i laptop računare u vrednosti preko 20 hiljada evra i kompanija KLP koja je u više navrata donirala računarsku opremu namenjenu našim obrazovnim ustanovama.

Ovogodišnji dobitnici Zahvalnica za uspešnu saradnju su Sremske novine, Arhijerejsko namesništvo pećinačko i Udruženje žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika, a zahvalnice je uručila načelnica Opštinske uprave opštine Pećinci Dragana Krstić.

U ime nagrađenih zahvalio se direktor kompanije Continental Tobacco Marko Devrnja, koji je rekao da je ova kompanije prva Mađarska firma koja investira u opštinu Pećinci, a da je osnov za investiranje bio idealan geografski položaj, infrastruktura i razvijenost industrije.

-Naša donacija je od srca data, u skromnom iznosu, ali za škole i za mlade, jer želimo da ova opština nastavi da se razvija, da deca budu edukovana, obrazovana i da ostanu u svojoj opštini – rekao je Devrnja.

Foto: Opština Pećinci

Posebnu notu svečanoj sednici dali su izvođači svojim nastupima. Doajen srpskog glumišta Lepomir Ivković i njegov mladi kolega Dušan Simić odigrali su dramski igrokaz „Dva vožda“, povodom 205 godina od smrti Karađorđa Petrovića. Glumac Ivan Vučković, koji je u serijalu „Srpski junaci srednjeg veka“ svojom glumom oživeo lik Vuka Grgurevića Brankovića, legendarnog Zmaja Ognjenog Vuka, srpskog despota koji je u 15. veku tvrđavu Kupinik, nadomak Kupinova, učinio srpskom prestonicom, je govorio besedu Vladike Nikolaja Velimirovića „O najvećem srpskom grehu“.

Foto: Opština Pećinci

Hor Sveti Serafim Sarovski je muzički obojio svečanost himnom Bože pravde, narodnom pesmom Igrale se delije i numerom Ovo je Srbija, dok su vizantijskim napevom Agios o Teos (Sveti Bože) koji je napisao Isaia Srbin u XV veku – prvim napevom čiji se autor potpisao kao Srbin, dali posebnu dramatičnost nastupu glumca Ivana Vučkovića.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: