Dok se svi smeju vicu, vama je nelagodno – Evo šta to može da znači

Da li vam se čini da šale kojima se svi u društvu smeju uopšte nisu smešne? Nelagodno vam je kada neko ispriča politički nekorektan vic? Možda zbog toga niste baš omiljeni u društvu, ali je velika verovatnoća da ste visoko moralna osoba. 

Studija naučnika u Singapuru pokazala je da moral i humor nisu baš blisko povezani. Naučnici su ustanovili da visoko moralni ljudi često ne shvataju šale i to ih čini manje dopadljivim. Njihovo okruženje ima utisak da su uštogljeni, da misle da su moralno superiorniji od ostalih, zbog čega mnogi ne mogu da se identifikuju sa njima.

Tokom istraživanja ispitivana je veza između smejanja šalama, pričanja viceva i shvatanja sopstvene moralnosti. Studija je uključivala šale koje nisu uvredljive poput “kuc, kuc”, “ko je?”, “šansa”, “nemoguće, šansa ne kuca na vrata dva puta”. Ali, bilo je i uvredljivijih.

Tim je zaključio da su visoko moralni pojedinci manje skloni da cene humor koji je većini smešan, pogotovo onaj koji uključuje benigno kršenje moralnih normi. Ustanovljeno je takođe da su ovi pojedinci manje popularni na radnom mestu kod svojih kolega ili podređenih.

Ipak, lideri koji ne shvataju šale jesu manje popularni, ali su i ocenjeni kao pouzdaniji. Pa birajte do čega vam je više stalo, do popularnosti ili pouzdanosti.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: