Dogovor Srbije i Crne Gore oko dugovanja Instituta „Dr Simo Milošević“

BEOGRAD – Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem dogovorili su danas u Beogradu da se budućim sporazumima između dve zemlje reše problemi u vezi sa dugovanjem Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu od 7,4 miliona evra ka Jugobanci u stečaju, kao i dugovanje Srbije ka Crnoj Gori u iznosu od 1,3 miliona evra za staru deviznu štednju.

Mali je razgovarao sa ministrom finansija Crne Gore o unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje i rešavanju, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Mali i Damjanović su razgovarali o važnim projektima koji se sprovode, a jedna od tema je bilo i planirano uvođenje elektronskih faktura u Crnoj Gori.

S obzirom na iskustvo Srbije u uvođenju e-faktura, dogovoreno je da će stručnjaci Ministarstva finansija pomoći Crnoj Gori u prenošenju znanja i iskustva, a u narednim nedeljama biće potpisan i ugovor u cilju implementacije sistema e-faktura u crnogorski fiskalni sistem.

Mali je istakao da je reč o reformskom procesu koji će pomoći Crnoj Gori da bude fiskalno stabilna i najavio da se u Srbiji trenutno radi na e-otpremnicama i e-akcizama.

Kako je naglasio, zajedno sa sistemima e-fiskalizacije i e-faktura, koji već funkcionišu, time će biti zaokružen jedan važan proces.

On je dodao da sistem e-faktura trenutno koristi 216.592 subjekta, a od početka korišćenja sistema do danas razmenjeno je više od 75 miliona elektronskih faktura.

Sagovornici su razgovarali i o rešavanju problema u vezi sa dugovanjem Instituta „Dr Simo Milošević“ u iznosu od 7,4 miliona evra ka Jugobanci u stečaju, odnosno ka Agenciji za osiguranje depozita Srbije, koja je preuzela potraživanja nakon što je Jugobanka otišla u stečaj.

Reč je o višedecenijskom sporu, koji u najkraćem periodu mora da se reši, saglasili su se sagovornici.

Oni su istakli da je potrebno trajno rešenje kako bi se očuvala ova važna zdravstveno – turistička institucija, i dogovorili dalje proceduralne i pravne korake, koji će, između ostalog, podrazumevati i određenu vrstu sporazuma.

Istovremeno, Republika Srbija ima dugovanja ka Crnoj Gori u iznosu od 1,3 miliona evra za staru deviznu štednju, tako da su se Mali i Damjanović složili da će budućim sporazumom i to biti rešeno.

Ministri su se saglasili da je važno da se Institut sačuva i da dobro funkcioniše, te da će postojeći problem biti rešen na uzajamno prihvatljiv način.

Na kraju sastanka, Mali i Damjanović su zaključili da ima prostora za dalje unapređenje ekonomske saradnje, a sve u svrhu boljeg kvaliteta života građana dve zemlje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.