logo transparend vojvodina uzivo

,

Dodeljeni vaučeri poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu u poplavama 2023. godini

TRSTENIK – Poljoprivrednicima u Trsteniku, čija su gazdinstva pretrpela štetu tokom poplava u prethodnoj godini danas je dodeljeno 47 vrednosnih vaučera, a ova pomoć opredeljena je za 222 gazdinstva u zemlji u još sedam opština.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, osim današnje distribucije finansijske podrške najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023. godini u Trsteniku, u narednim danima pomoć će distribuirati i u Varvarinu, Ćićevcu, Kuršumliji, Brusu, Ćupriji i Ražnju. Kako je saopšteno iz Ministarstva, resorna ministarka Jelena Tanasković je na današnjoj podeli u Trsteniku naglasila da je ovo prva pomoć za sve one koji su pretrpeli štetu od poplava i podstrek da otpočnu novu proizvodnju.

Ona se zahvalila FAO na brzoj reakciji i istakla važnost saradnje između ministarstva i ove organizacije, koja je započeta 2002. godine. Poplave su pogodile 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, nanevši veliku štetu kako infrastrukturi, tako i poljoprivrednom zemljištu.

Mnoga mala i porodična poljoprivredna gazdinstva, koja su posebno osetljiva na elementarne nepogode, su bila direktno pogođena ovim poplavama. Sa ciljem da pruži neophodnu podršku poljoprivrednicima koji se suočavaju sa poteškoćama, FAO, u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor i u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, je istupio da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete od poplava.

Vrednosni vaučeri, navode iz ministarstva, se mogu koristiti za kupovinu robe i proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući seme, sadni materijal, đubrivo, poljoprivredne alate i opremu, kao i rezervne delove i materijal za popravku poljoprivrednih mašina.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.