NOVI SAD – Ovogodišnji klimatski uslovi su pogodovali vinogradarima i vinarima. Prema informacijama koje stižu do katedre za biotehnologiju i tehnologiju vina Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu ove godine je grožđe bilo kvalitetno i proizvedena su dobra vina. Zadovoljni su i vinari koji su postigli značajan napredak i time dali doprinos domaćem vinskom sektoru.
Modernom vinarstvu nemerljiv doprinos daju tehnolozi koji su saglasni da vina iz 2021 godine imaju sve preduslove da budu veoma dobra.
Eventualne mane u tehnološkom smislu moguće je popraviti kaže stručnjak za vino dr Vladimir Puškaš.
U laboratoriju za ispitivanje vina svakodnevno stižu uzorci iz svih krajeva Srbije.
Iz ove naučne i komercijalne laboratorije koja je na raspolaganju vinarima i tehnolozima konstatuju da je napredak u vinskom sektoru evidentan, čime se izgrađuje imidž srpskog vinarstva. U tom smislu je veliki doprinos malih porodičnih vinarija.
Vinari prate trendove , naročitio u poslednjih dvadesetak godina. Sve zastupljenija su vina od autohtonih sorti a sve više je i onih vinara koji se opredeljuju za oranž vina, koja su u suštini proizvod prirodnog procesa, sa malo ili bez aditiva, ponekad i bez kvasaca, koji, podsetimo, daju doprinos aromama i kvalitetu vina.