logo transparend vojvodina uzivo

Do 15. avgusta u Bačkoj Palanci prijavljena šteta na 5.723 kuće, 70 objekata javne namene, a stradali i usevi na 790 njiva

nevreme-bačka palanka
BAČKA PALANKA – Razmere štete od olujnog nevremena koje je 19. i 21. jula pogodilo Bačku Palanku su ogromne. Do 15. avgusta prijavljena je šteta na čak 5.723 kuće i zgrade. A ogromna je šteta i na poljoprivrednim usevima. Do 15. avgusta stigla je 791 prijava.

Bačka Palanka je razorena kao da ju je pogodio zemljotres. U dva naleta orkana su oštećene gotovo sve kuće i 70 javnih objekata. Škole i vrtići nam nemaju krovove. Domovi zdravlja. Kuće u kojima ljudi žive su oštećene. Ljudima su u potpunosti uništeni usevi. Sve što su radili, što predstavlja njihovu egzistenciju je nestalo u oluji. Porušeno je više hiljada stabala drveća. Stubovi ulične rasvete. Stubovi niskonaponske mreže. Sva naseljena mesta su danima bila bez struje. I vode. Žitelji Mladenova i Čelareva struju i vodu nisu imali 11 dana. Šteta se meri stotinama miliona dinara. Materijalna šteta se uz podršku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade može nadoknaditi. Sve kuće će biti popravljenje. Jedino što nikada ne možemo vratiti su dva ljudska života. Posebno smo svi pogođeni tragičnom pogibijom 13-godišnjeg A. M. – kaže predsednik opštine Branislav Šušnica.

On ističe da su svi radnici opštine i javnih službi angažovani na popisivanju štete, a da su svi rapoloživi ljudski i resursi i sva mehanizacija angažovani na sanaciji štetnih posledica nevremena.

Od prvog naleta oluje 19. jula, a pogotovo nakon razornog orkana 21. jula, na terenu se nalazilo više stotina radnika, lokalnih komunalnih preduzeća, komunalnih preduzeća i službi iz drugih lokalnih samouprava, radnika EPS-a, kao i radnici i mehanizacija privatnih kompanija. Svi rapoloživi ljudski i resursi i sva mehanizacija, svakog trenutka u tri smene su bili angažovani na sanaciji štete. Nakon razornog udara oluje 21. jula nije bilo minuta da nismo hitno morali da otklanjamo opasnosti, da urgentno reagujemo kako bi obezbedili uslove za normalan život građana naše opštine nakon razaranja koja nam je oluja nanela – kaže Šušnica.

Na prijavi štete radi devet opštinskih komisija, kojima građani dostavljaju podatke o oštećenjima, a radnici javnih službi svakodnevno na terenu popisuju štetu, da bi se maksimalno ubrzalo dostavljanje podataka Kriznom štabu Vlade Srbije, radi obezbeđivanja sredstava za sanaciju objekata.

nevreme-bačka palanka-krov
Foto: opština Bačka Palanka

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.