logo transparend vojvodina uzivo

Đukić Dejanović: Svaka povreda nastavnika sa etičkog aspekta je teška povreda

BEOGRAD – Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom slučajeva nasilja nad prosvetnim radnicima u proteklih nekoliko dana, da je svaka povreda nastavnika u prostoru u kojem se očekuje da on vaspitava i obrazuje dete, širi kulturu i bude uvažavana ličnost, sa etičkog i psihološkog aspekta teška povreda.

Đukić Dejanović je rekla za TV K1 da je Ministarstvo prosvete zajedno sa sindikatima pre svih nemilih događaja ocenilo da treba pojačati sankcije nad svima koji se usude da učine bilo šta što je neadekvatno i dodala da će izmene i dopune krivičnog zakonika regulisati to da će zaposleni u obrazovanju imati isti status kao i advokati, odnosno da će kazne biti neuporedivo strože za bilo kakvu vrstu napada na zaposlene u prosveti.

Time će se, kaže ministarka, ozbiljnije sankcionisati takvi postupci i povećati bezbednost u školama.

Đukić Dejanović je ocenila da je problem u tome što se govori samo o sankcijama i posledicama, bez preuzimanja prvog koraka.
Dodala je da roditelji, ukoliko njihovo dete burno reaguje kada nije sve po njegovom, treba da se obrate za pomoć, kao i da vaspitači u obdaništu moraju imati znanja da prpeoznaju budućeg agresivca u ponašanju prema nastavniku, kolegi i članu svoje porodice.

Ministarka objašnjava da niko ne može da bude nasilan samo prema nastavniku, već da se takav model kao način socijalnog komuniciranja dogodio mnogo ranije i na drugom mestu.

„Društvo je u obavezi da prevenira. Znanjem bismo se borili protiv zla, protiv pošasti koja se zove agitirano ponašanje, jer ne umem da se kontrolišem i praznim se na nekome“, naglasila je ministarka.

Govoreći o slučajevima u kojima su roditelji dece fizički napali nastavnike, Đuić Dejanović je istakla da je sa ministarkom pravde i njenim saradnicima dogovoreno da se izeni krivični zakonik ukoji reguliše to pitanje.

„Svaka povreda dostojanstva, psihička ili fizička, nastavnika, učitelja ili zaposlenog u obrazovanju, će se tretirati kao povreda advokata tokom vršenja njegovih poslova“, naglašava Đukić Dejanović.

Dodaje da je dobro da što su akti međunarodnog prava koja štite prava deteta zaista na detetovoj strani, ali da smo kao društvo zakasnili kada je reč o sankcijama, zbog čega bi moralo da se bavimo upravopitanjem kako da do ovakvih primera više ne dođe.

Minitarka se osvrnula i na razgovor koji je imala sa nastavnicom biologije u osnovnoj školi „Jovan Dučić“ i navela da je tokom čitavog razgovora pokazivala osećaj poraza, ne samo sopstvenog, već i školstva.

„Pošto istraga traje, ne mogu da otkrijem nijedan detalj, ali kroz šta je ona prošla i kako je to doživela i reagovala, kao i kako se oporavlja, to je nešto što iziskuje podršku čitavog društva“, ističe ministarka.

Govoreći o nasilju nad učiteljicom OŠ „Sveti Sava“, ministarka je rekla da je došlo do izliva velikog nezadovoljstva na neprimeren, osuđujući nasilje nad učiteljicom.

Dodala je da, sve i da su roditelji osetljivi zbog zdravlja svog deteta, nasilje nije način na koji treba rešavati probleme.

„Roditelji imaju osećaj krivice što se nisu tokom cele godine interesovali za tu ocenu i uspeh deteta. Žele da detetu prirede radost na kraju godine i pristupaju na način koji apsolutno nije adekvatan za popravljanje ocene. Ocena se ne popravlja na kraju školske godine. Ovaj period je pun napetosti, nezadovoljnih roditelja, pa čak i nastavnika koji se trude da njihov razred bude najbolji. Pristisci su veći. O uspehu treba da govori razredni starešina, nastavnik, ponekad i psiholog, uz prisustvo deteta i roditelja. Takvi razgovori su primereniji, i to smo uveli u naše akte“, zaključila je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

 

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.