logo transparend vojvodina uzivo

,

Đedović: Javni poziv za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima do 29. aprila

BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine za učešće u projektu „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“ koji će biti otvoren do 29. aprila, a očekuje se da poziv tokom leta bude upućen privrednim subjektima i građanima.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da je obezbeđeno dovoljno sredstava, kao i da postoji veliko interesovanje građana za subvencije, navodi se u saopštenju.

Đedović Handanović podsetila je da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

„Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava zasanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime supostignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu,odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000
domaćinstava širom zemlje“, rekla je ministarka.

 Ona je ukazala da je novitet da se od ove godine izdvajaju značajne subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva. 

„U tom slučaju Ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja. Ovo je samo jedan od pokazatelja brige za najugruženije građane koji i dalje mogu da se prijavljuju u lokalnim samoupravama za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca i ostvare pravo na umanjenje računa za gas, električnu energiju ili grejanje do 50 odsto“, kazala je Đedović Handanović.

Dodala je da su pozivom predviđeni još povoljniji uslovi za ekonomski devastirane područja, kao i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno učešće Ministarstva i do 70 odsto.

Đedović Handanović je podsetila da je energetska sanacija domaćinstava, ali i stambenih i javnih objekata, jedan od najvažnijih prioriteta rada Vlade i resornog ministarstva, što je prepoznato i u programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“ i da se u poboljšavanje energetske efikasnosti trenutno ulažu nikada veća sredstva.

„Moramo da radimo više na unapređenju energetske efikasnosti jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je važno da nastavimo da podržavamo domaćinstva da primene mere energetske efikasnosti čime mogu da ostvare  uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto“, poručila je ministarka.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a javni poziv je objavljen na  sajtu Ministarstva rudarstva i energetike i trajaće do 29. aprila 2024. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.