logo transparend vojvodina uzivo

,

Đedović Handanović uručila 91 ugovor o subvencijama za energetku efikasnost u Inđiji

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas u Staroj Pazovi jednog od 500 kupaca-proizvođača koji su solarnu elektranu izgradili uz bespovratna sredstva države, i uručila ugovore o subvencijama za energetsku efikasnost za 91 domaćinstvo u Inđiji.

Ministarka je rekla da u Srbiji ima oko 2.270 kupaca-proizvođača među domaćinstvima, od kojih je skoro četvrtina izgrađena iz subvencija države, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Porodici Šukić smo ugovor o subvenciji uručili pre nekoliko meseci i oni danas proizvode zelenu električnu energiju za svoje potrebe. Opština Stara Pazova će u narednih nekoliko nedelja raspisati novi poziv za koji su opština i Ministarstvo izdvojili rekordnih 80 miliona dinara, što znači da će dva puta više domaćinstva dobiti subvencije“, rekla je Đedović Handanović. Dodala je da je opština Stara Pazova, uz Gnjilane, izdvojila najviše sredstava na ovogodišnjem pozivu prepoznajući važnost koji program ima za građane. „U Inđiji je dodeljen 91 ugovor za subvencije za energetsku efikasnost, dok se očekuje da još toliko domaćinstava dobije subvenciju u tekućem javnom pozivu“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da su građani najviše zainteresovani za zamenu stolarije, odnosno prozora i vrata, te da je u Inđiji više od polovine subvencija dodeljeno upravo u te svrhe. „Drago mi je i da se šest domaćinstva odlučilo za solarne elektrane, jer u ovom delu Srbije imamo dovoljno sunčanih dana, a solarne elektrane od šest kilovat sata (kW) mogu da nadomeste i godišnje potrebe prosečnog domaćinstva za električnom energijom. Izvestan broj domaćinstava će zameniti i neefikasne kotlove i preći na čistije i održivije energente, samim tim manje uticati na životnu sredinu“, rekla je ministarka.

Navela je da će Inđija raspisati novi javni poziv za dodelu subvencija za mere energetske efikasnosti u narednim nedeljama i da je za te namene država obezbedila 30 miliona dinara, te da građani će imati 10 dana od raspisivanja javnog poziva do podnošenja prijava kako bi se informisali i pripremili dokumentaciju, dodaje se u saopštenju.

„Od prošle godine smo uveli da subvencije mogu da idu do 65 odsto vrednosti investicije, ako se građani odluče za više mera energetske efikasnosti, od ove godine subvencije mogu biti i do 90 odsto vrednosti za najugroženije građane i primaoce različitih vrsta socijalnih davanja, tako da praktično subvencija pokriva čitav iznos investicije“, navela je ministarka. Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak naveo je da je interesovanje građana izuzetno veliko i da su zbog toga Ministarstvo rudarstva i energetike i opština izdvojili više sredstva nego što je prvobitno bilo planirano, odnosno 24 miliona dinara, dodaje se u saopštenju.

„Osim velike zainteresovanosti građana, istakao bih i domaće izvođače radova koji učestvuju u javnom pozivu, jer na taj način podstičemo i male privrednike iz našeg kraja. Verujem da nećemo stati sa ovom vrstom podrške građanima i za nekoliko nedelja već raspisujemo novi javni poziv za dodelu subvencija za energetsku efikasnost, jer je to konkretna mera kojom direktno pomažemo našim građanima“, rekao je Gak.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.