Divlja mačka stanovnik Fruške Gore

Fruška Gora smeštena u srcu Vojvodine predstavlja jednu od najrazvijenijih i interesantnijih turističkih destinacija u Srbiji. Osnovna karakteristika ove oblasti je postojanje brojnih ugroženih, retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. 

Lokacija, specifična geološka istorija, različiti mikro-klimatski uslovi, čine ovu planinu veoma interesantnom i važnom za različite naučne oblasti. Zahvaljujući jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruška gora se naziva i “ogledalom geološke prošlosti”.

Naziv Nacionalnog parka potiče od naziva istoimene planine, a proglašen je 1960. godine, u cilju obezbeđenja trajne zaštite. Područje aktivne zaštite obuhvata 25.525 ha.

Popisano je preko 700 vrsta lekovitog bilja koje ovde raste. Neke od njih su bokvica, livadska lincura, kamilica, zova, sremuš, šipak.

U šumama je moguće sresti muflone, srne, divlje svinje, lasice, jelene, divlje zečeve, lisice, šakale i mnoštvo drugih životinja. Bogatstvo životinjskog sveta krunisano je prisustvom orla krstaša, dok ostatak ptičjeg sveta takođe privlači brojne zaljubljenike u posmatranje pernatih lepotana.

Pored prethodno pomenutog raznovrsnog životinjskog sveta, nalazi se još jedan stanovnik ove oblasti, a to je divlja mačka – Felis silvestris.

Foto: Freepik

Fosilni zapisi pokazuju da je evropska divlja mačka najstariji oblik koji potiče od Martelijeve mačke (Felis silvestris lunensis) pre oko 250.000 godina. Jedini predak domaće mačke je F. libica. Parenje je sasvim uobi;ajeno između evropskih divljih mačaka i domaćih mačaka.

Evropska divlja mačka je veličine velike domaće mačke. Ima široku glavu i široko postavljene uši. Telo joj je dugo i do 80 cm, rep do 45 cm, teške su proseku 8kg, a visinu dostižu do 75 cm. Životni vek joj je 10 godina u divljini, 12–16 u zatočeništvu. Dlaka evropske divlje mačke je gusta i duga pogotovo u zimskom periodu, sivo-braon sa jasno izraženim pojedinačnim uzorkom crnih pruga na glavi, vratu, udovima i ima izraženu leđnu liniju.

Foto: Freepik

Divlja mačka ima žbunast rep sa tupim krajem sa nekoliko crnih prstenova i crnim vrhom. Neki pojedinci imaju belu tačku na grlu. U svom zimskom kaputu, evropska divlja mačka izgleda prilično kompaktno i kratkonogo, iako ova mačka zapravo ima duže noge od većine domaćih mačaka.  U lov obično idu noću, ali znaju da love i u sumrak i zoru. Nemaju stalno boravište, ali ih obično nalazimo u šumama sa proplancima i u gusto šumovitim predelima, mada su dovoljno prilagodljive da opstanu u močvarnim područjima. Hrane se uglavnom malim i srednji sisarima, voluharicama, rovkama, zečevima u manjoj meri uzimaće ptice,insekte i neke gmizavce.

Ukoliko budete paživo posmatrali okolinu, šetajući nekom od mnogobrojnih fruškogorskih staza možda uspete daprimetite ovog dobro kamufliranog stanovnika Fruške Gore.

Zahvaljujući bogatstvu prirodnih resursa, predivnim pejzažima, izuzetnom šarmu i lepoti ove planine, Fruška gora je idealno mesto za odmor i rekreaciju koje će vas približiti prirodi.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: