Dina Vučinić: Ulaganja za bolje uslove u vrtićima i školama

NOVI SAD – Izgradnjom novih objekata, kao i dogradnjom, adaptacijom i rekonstrukcijom postojećih, Grad nastoji da za decu stvori što bolje uslove za pohađanje vrtića i osnovnih škola. Zbog toga je i obezbeđena velika suma novca za nabavku nove opreme za učenike, odnosno nastavno i administrativno osoblje u obrazovnim ustanovama.

Prema rečima članice Gradskog veća za obrazovanje Dine Vučinić, budžet Gradske uprave za obrazovanje za ovu godinu iznosi nešto više od 6 milijardi i 324 miliona dinara. Ona ističe da Grad misli i na roditelje i pomaže im da rasterete kućni budžet, tako što je obezbedio besplatne udžbenike za đake prvog razreda osnovne škole, regresira troškove boravka dece u PU „Radosno detinjstvo“ i subvencioniše deo troškova za mališane koji pohađaju privatne vrtiće.

– Trenutno su u izgradnji vrtići na Adicama, koji će moći da pohađa 250 dece, dok će u novim objektima u Ulici Milana Tepića, u Veterniku, boraviti 140, a na Sajlovu 190 mališana – kaže za „Dnevnik“ Dina Vučinić, napominjući da je lane otvoren vrtić „Krcko Oraščić“ u Orahovoj ulici na Klisi u koji je upisano oko 250 dece. – Nećemo stati na tome. Planirana je izgradnja vrtića na uglu ulica Miše Dimitrijevića i Kolo srpskih sestara, koji će moći da primi 200 dece, dok će vrtić na Klisanskom putu biti rekonstruisan, a predviđena je dogradnja objekta u Kovilju površine 591,32 metra kvadratna, čime će biti proširen kapacitet za upis još 80 dece. Ukupna vrednost te dve investicije je 210.000.000 dinara.

Foto: Dnevnik.rs

Prevencija i borba protiv nasilja

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u školama je na poslednjoj sednici donelo odluku o otvaranju SOS broja, kao i imejl adrese za prijavu slučajeva nasilja u školama.

– Naravno da se nasilje i dalje može prijaviti direktno u školama, policiji ili preko nacionalne platforme „Čuvam te“, ali smo na ovaj način dali još jednu mogućnost – objašnjava članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić. – Otvaranje SOS broja pokazalo se kao odličan potez jer smo već imali prijavu na taj način, nakon čega je škola odmah počela da sprovodi neophodne procedure.

Kada su planovi tog tela u pitanju, biće organizovane obuke za pedagoško-psihološke službe i za sekretare škole, kako bi lakše prepoznavale nasilje i sprovodile procedure kada postoji sumnja na nasilje ili kada se ono dogodilo. Osim za zaposlene u školama, planirano je da budu održana i predavanja za učenike, pre svega, trećeg i četvrtog razreda, koji su u fazi osamostaljivanja, a kako bi im bilo ukazano na moguće opasnosti na koje mogu naići na putu od kuće do škole.

U prethodnom periodu uloženo je i u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje: nadograđene su OŠ „Prva Vojvođanska brigada“, OŠ „Đura Daničić“, OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Ivo Lola Ribar“, a u toku su radovi u OŠ „Ivan Gundulić“.

– Planirana je izgradnja osnovne škole na Jugovićevu i na Adicama, za šta su urađene projektno-tehničke dokumentacije – najavljuje Dina Vučinić. – Pored ta dva velika projekta, biće izgrađena sportska sala u OŠ „Vasa Stajić“, čija je projektovana vrednost veća od 203.000.000 dinara, i dograđena i rekonstruisana sportska sala u OŠ „Desanka Maksimović“ u Futogu, čija je ukupna vrednost projekta oko 264.290.000 dinara.

Foto: Dnevnik.rs

Kada je reč o srednjim školama, naša sagovornica pojašnjava da je u toku dogradnja Medicinske škole „7. april”, radovi će biti završeni do 2023. godine, a vrednost projekta je 373.692.773 dinara. Takođe, veliki broj srednjih škola je rekonstruisan, zamenjena je stolarija, sređene su fasade i krovovi, uređena su i školska dvorišta i sportski tereni. Kako objašnjava Dina Vučinić, zbog ubrzane urbanizacije na sremskoj strani grada u narednom periodu biće sagledane mogućnosti gde je urbanističkim planom moguće izgraditi nove škole i vrtiće. Trenutno se radi na tome da se prošire kapaciteti OŠ „Jovan Dučić“ u Malinovoj ulici u Petrovaradinu.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: