DIJETOTERAPEUT OTKRIVA ŠTA KONZUMIRATI U PROLEĆE Dr Novaković: Većom količinom hrane ne rešavate problem, nema zdravog šećera i ne postoje zdravi slatkiši

Svakodnevno smo svedoci uticaja društvenih mreža na populaciju. Susrećemo se sa novim savetima u ishrani, o kojima se do skoro nije pričalo. Pojedini smutiji, kaše i način ishrane zaista jesu dobre, ali bi najbolje bilo da vam to prepiše dijetoterapeut koji je upoznat sa vašim načinom života, ali i vašim zdravljem. Više o ovoj temi rekla nam je prof. dr Budimka Novaković, iz ordinacije “Aktivno zdravlje BN”.

U prolećnom periodu, preporuka je konzumirati nutritivno guste namirnice. Pre svega, namirnice koje se mogu konzumirati sirove su voće, povrće, jezgrasto voće. Takođe, preporuka je da skonzumiraju nutritivno guste namirnice i prehrambeni proizvodi od celog zrna žitarica kao što su integralni hleb, testenina, pirinač, niskomasni kiselo-mlečni proizvodi, meso i riba, mahunarke. Sve navedeno treba konzumirati, ali količina mora biti prilagođena uzrastu, zdravstvenom stanju, stanju uhranjenosti i profesionalnoj fizičkoj aktivnosti- rekla je Budimka i dodala:

Foto: Pixabay

Da bi se postiglo i održalo poželjno stanje uhranjenosti potrebni su individualno prilagođena pravilna ishrana i svakodnevna fizička aktivnost u vidu energičnog hodanja ili plivanja. Odavno ne postoji sezonska ishrana, jer najveći broj ljudi živi drugačije nego pre 50 godina, profesionalna fizička aktivnost je uglavnom sedeća, mnoge ranije teške profesionalne fizičke aktivnosti danas rade mašine, u diskrecionom vremenu više se voli mobilni telefon ili televizor, nego košarka sa društvom ili šetnja sa prijateljicom. Aktuelne profesionalne aktivnosti zahtevaju nutritivno gustu ishranu, a bilo bi dobro da građani pripremanju hranu kod kuće.

Ne čitati savete sa društvenih mreža

Naša sagovornica je istakla da pojedinci različite profesionalne i socijalne probleme uglavnom ,,rešavaju’’ konzumiranjem veće količine hrane, a naročito slatkiša.

Foto: Pixabay

-Sigurna sam da se profesionalni i socijalni problemi ne rešavaju hranom, samo se pogoršavaju jer veća količina dopamina u mozgu kratko traje, a problem nije rešen. Bolja socijalna povezanost ljudi, razgovor sa članovima porodice ili prijateljima, to bi možda donelo i rešenje problema. Hrana ne može zameniti ljudsko iskustvo u rešavanju bilo kojih problema, ali pravilna ishrana može pozitvno uticati na mentalno zdravlje. Nema zdravog šećera, ne postoje zdravi slatkiši. Dodati šećeri nisu nutritivna preporuka. Postoje zaslađivači koju mogu bolja zamena za šećer. Ako je potreban zaslađivač stručna preporuka je koristiti zaslađivače koji su odobreni od regulatornih tela kako globalno, tako i u Evropskoj uniji i u Republici Srbiji- reči su Novaković.

Kao jedan od bitnih saveta navodi nutritivnu preporuku za održavanje redovnosti obroka- ne izostavljati doručak, unositi dovoljno tečnosti, konzumirati nutritivno gustu hranu i ne dosoljavati hranu. Treba konzumirati hranu koja je lokalno gajena, najvećim delom u sirovom obliku te ne zagrevati ulje.

-Ne treba grickati hranu ceo dan, ne konzumirati visoko prerađenu hranu, ne čitati savete sa društvenih mreža, ne treba primenjivati dijete slavnih ličnosti. Uvek treba voditi brigu o količini hrane koja se konzumira, bez obzira koje je godišnje doba u pitanju. Najveći deo građana ima nizak nivo i profesionalne i diskrecione fizičke aktivnosti te je nutritivni savet da se pazi na količinu konzumirane hrane. Svakako bi bilo dobro da se potraži savet o ishrani od stručne osobe, a to je dijetoterapeut. Navedeno se odnosi na osobe koje imaju bilo kakav problem u ishrani, imaju neželjno stanje uhranjenosti, neku bolest u čijoj terapiji pravilna shrana ima vodeću ulogu- reči su Budimke.

Način ishrane je važan i za trudnice

Stanje uhranjenosti žene pre začeća i način ishrane žene tokom trudnoće značajno utiču na zdravlje ploda, odojčeta i zdravlje u odraslom dobu te bi bilo zdravstveno poželjno da se žena na početku trudnoće obrati dijetoterapeutu. Navedeni savet se posebno odnosi na žene koje su trudnoću započele sa prekomernom telesnom masom, imaju dijabetes, visoki krvni pritisak ili hroničnu bubrežnu bolest. Dobra saradnja ginekologa i dijetoterapeuta je stručno veoma poželjna. Žene u periodu dojenja treba da dobiju stručni savet za ishranu da bi unapredile svoje zdravlje i zdravlje odojčeta- zaključila je doktorka.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.