Dijalog Beograda i Prištine zavisiće od razvijanja situacija u Ukrajini

BEOGRAD – Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković izjavio je danas da će dijalog Beograda i Prištine zavisiti od toga kako će se razvijati situacija oko Ukrajine, jer, kako je rekao, velike sile nikada ne gase krize, već ih stvaraju kako bi obezbedile prisustvo i uticaj.

Komentarišući izjavu predsednika Srbija Aleksandra Vučića da su predstavnici međunarodnih snaga dali kosovskoj policiji “kard blanš” da ubijaju Srbe, on je za Tanjug je rekao da “jedina maska velikih sila”, koja je prema njegovim rečima providna, jeste premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koji “nikad ništa ne radi sam, na svoju ruku, bez podrške drugih”.

Napominje da se situacija na KiM dovodi u vezu sa rešavanjem situacije u Ukrajini, jer tamo Zapad i “svi Kurtijevi mentori”, gube pozicije na samom terenu.

Branković je dodao da BRIKS sada ima mnogo sadržaja u svemu onome što traži i podsetio na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na samitu u Južnoj Africi da one zemlje koje se pridružuju moraju da se bore za multipolarnost, demokratiju i uspon juga.

Branković je naveo da su “jug” nerazvijene zemlje i dodao da sve što se događa u Africi “uznemirava glavne Kurtijeve sponzore koji gube mnogo političkih pozicija”.

Branković smatra da bi raspoređivanje međunarodnih snaga UN na severu KiM, koje bi bile sastavljene od svih zemalja članica, sem Zapadne Evrope, možda moglo da pomogne u rešavanju krize.

“Ako bi do toga došlo, ja bih pledirao da to budu Afrika, Azija i Latinska Amerika, koje mogu na mnogo objektivniji način da priđu ovom celom problemu”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti je stalno u zasedanju, on nema vanredne ili redovne sednice, već je samo pitanje kada će i zbog čega predsednik za taj mesec da sazove sastanak.

Kako je naveo, Savet bezbednosti bi novom rezolucijom mogao da zatraži primenu rezolucije 1244, uz isticanje mogućih posledica po one koje to ne izvršavaju, počev od sankcija, kako bi se kriza na KiM rešila.

“Činjenica da se o tome raspravlja u SB već politički znači mnogo, kao što je bilo jako važno što je predsednik Vučić tamo jasno stavio na tapet celoj međunarodnoj zajednici šta se događa na KiM. S jedne strane je rekao da su dupli standardi upravo oni koji su snažni, ali je i podstakao da onih 110 zemalja koje nisu priznale Kosovo, ostanu čvrsto pri tome i da ako je moguće dođe do otpriznavanja, što ja mislim da hoće posle svega”, ocenio je Branković.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: