Deveruše čuvaju mladu od zla! Savršen dan kroz vekove i narode

Da li ste znali da je najduži brak u istoriji bio duži od prosečnog životnog veka čoveka.

Dan venčanja, možda najvažniji dan u vašem životu! Sve u vezi sa tim, od ceremonije do mesta održavanja i svatova, prožeto je tradicijom.

Upoznajte ove neobične običaje koji su inspirisali venčanja kakva danas poznajemo.

U starom Egiptu, parovi su se smatrali venčanima kad god bi se uselili zajedno, ceremonije venčanja bile su rezervisane za više klase.

Svadbene torte su prvobitno bile bele da simbolizuju čistoću i nevinost. Pošto je čist šećer bio skup, beli kolač je ukazivao na vaše veće bogatstvo i klasu.

Foto: unsplash/Maria Orlova

Posthumni brak je legalan u Francuskoj ako jedan verenik umre pre venčanja. „Da“ se zamenjuje sa „Jesam“, a „dok nas smrt ne rastavi“ se izostavlja.

Jedno od starih svadbenh sujeverja bilo je da deveruše na venčanju postoje kako bi zbunile zle duhove da ne znaju ko je prava mlada.

Momačke večeri postoje u nekom obliku hiljadama godina. Još u spartansko vreme negovala se tradicija proslavljanja mladoženjine poslednje noći pre braka.

U srednjem veku, svadbeni buketi su umesto cveća imali začinsko bilje, kao i beli luk za koji se smatralo da tera zlo.

Prstenje se nekada nosilo na četvrtom prstu leve ruke jer se smatralo da vena na tom prstu vodi direktno do srca.

Tradicija svadbene torte potiče iz starog Rima, gde se vekna hleba lomila preko nevestine glave da bi se obezbedila plodnost.

Priča starih žena nalaže da ako se mlađa od dve sestre prva uda, starija mora da igra bosa na venčanju ili rizikuje da se nikada ne uda.

Svadbene tradicije širom sveta

Englezi veruju da pronalazak pauka u venčanici donosi sreću.

Češka tradicija poziva goste da mladence posipaju graškom umesto pirinča.

Švedske neveste stavljaju srebrnjak svog oca i zlatnik od svoje majke u svaku cipelu kako bi se uverile da će uvek imati dovoljno srebra i zlata u svom novom životu.

U finskoj tradiciji, neveste su išle od vrata do vrata, skupljajući poklone u jastučnici, dok su bile u pratnji starijeg oženjenog muškarca, simbola dugog braka.

Prema holandskoj tradiciji, bor zasađen ispred kuće bračnog para simbolizuje plodnost i sreću.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.