logo transparend vojvodina uzivo

Dešifrujte brojeve: Da li znate šta znače nalepnice na voću?

Nalepnice na kori voća, najčešće na bananama, ali i na drugim voćlkama kao što su limun,  pomorandža, jabuka. većina ljudi ni ne pogleda, već ih mahinalno skida pre pranja i jela. A i oni koji ih primete ne znaju šta te deklaracije znače.

One nisu zalepljene tek onako bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća.

Deklaracije se odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Četiri broja
Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih pola veka. Takav limun je na primer označen s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Pet brojeva
Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porekla. Takva deklaracija garancija je uzgoja bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Broj počinje cifrom 8
Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek oznaka 8.

Na primer, takve banane imaju na sebi brojku 84011, piše 24sata.hr.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.