logo transparend vojvodina uzivo

Deset minuta trčanja pospešuje rad mozga i podiže raspoloženje

Trčanje poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, jača mišiće i poboljšava snagu kostiju. Osim ovih fizičkih prednosti, trčanje je povezano s boljim mentalnim zdravljem.

Tim naučnika sa Univerziteta Tsukuba u Japanu nedavno je dovršio studiju koja je pokazala da samo 10 minuta trčanja umerenog intenziteta poboljšava i raspoloženje i funkcije mozga.

Naučnici su zaključili da trčanje povećava protok krvi u različite delove prefrontalnog korteksa koji igra važnu ulogu u kontroli raspoloženja i izvršnih funkcija. Takođe, povećava cirkulaciju krvi, što takođe može pogodovati moždanoj aktivnosti.

Za studiju su odabrali dobrovoljce koji su 10 minuta trčali na traci. Zaključili su da je trčanje rezultiralo značajno povećanom razinom uzbuđenja i užitka u poređenju s kontrolnom grupom, koja je mirovala.

– Prema našim saznanjima, trčanje umerenog intenziteta ima blagotvorno delovanje na pozitivno raspoloženje i poboljšanje funkcije mozga – naveli su autori.

Koautori Chorphaka Damrongthai i profesor Hideaki Soya priznali su da su bili iznenađeni rezultatima.

– Rezultati su nas iznenadili, jer 10 minuta umerenog trčanja poboljšava ne samo izvršnu funkciju nego i pozitivno raspoloženje koje se podudara s bilateralnom prefrontalnom aktivacijom – zaključili su, a piše Medical News Today.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.