Deru pravosnažno 40 godina zatvora, Cigleru ukinuta presuda

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 40 godina zatvora Čabu Dera (42) potvrdivši mu kaznu od 40 godina zatvora zbog podmuklog ubistva Nebojše Markovića (38) u beogradskom naselju Banovo brdo 5. januara 2019. godine.

 

Istom odlukom, Apelacioni sud je usvojio žalbu tužioca i ukinuo je prvostepenu presudu u delu u kojem je Alan Cigler (33) bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pomaganja Deru da pobegne nakon ubistva i naložio da mu se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu, saznajemo.

Ciglera Više javno tužilaštvo u Beogradu tereti za krivično delo saizvršilaštvo u teškom ubistvu, a on je bio osuđen za pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, što znatno lakše krivično delo i već je, pre pravosnažnosti presude, po sopstvenoj želji otišao u zatvor u Sremskoj Mitrovici na izvršenje kazne (od 4 godine).

Apelacioni sud je takođe usvajanjem žalbe punomoćnika oštećenog, ukinuo presudu u pogledu odluke o troškovima krivičnog postupka u kom je Der oslobođen dužnosti da nadoknadi troškove i naložio da prvostepi sud o tome ponovno odluči.

Čaba Der je u Mađarskoj osuđen na doživotni zatvor zbog dva ubistva.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je Der izvršio teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

“U konkretnom slučaju ostvarena sva obeležja podmuklosti, kao kvalifikatorne okolnosti krivičnog dela teško ubistvo imajući u vidu prikriveno, potajno i lukavo postupanje okrivljenog, činjenicu da je auto ranije parkirao u ulici u kojoj je živeo oštećeni i to na mestu koje nije pokriveno kamerama i čekao ga u autu da izađe iz kuće”, naveo je sud.

Pri tom je, podseća dalje sud, obezbedio i da ga neko vozi, faktički spremio zasedu Markoviću, da ga ubije kad izađe iz kuće i to na lukav način – onda kad se on tome ne nada, ne može da se brani i samim tim da onemogući izvršenje krivicnog dela.

Der je koristeći bespomoćnost i bezazlenost svoje žrtve, koja ni ne očekuje napad, tom prilikom mu prišao Markoviću sa osmehom, izvadio pištolj i pucao u njega dok je stajao kod gepeka vozila sa sklopljenim dečijim kolicima, spremajući se za put sa porodicom.

Sud podseća da se Marković i njegov ubica nisu poznavali, kao i da iz izvedenih dokaza proizlazi da Marković ne samo da nije očekivao napad, već da nije imao ni razloga da ga očekuje.

Zbog toga su ostvarena sva obeležja podmuklosti kao kvalifikatorne okolnonosti krivicnog dela teško ubistvo, napomenuo je Apelacioni sud.

Kada je u pitanju Cigler, tužilaštvo je žalbom tražilo da mu se presuda ukine i da se postupak vrati na ponovno suđenje jer je Viši sud u presudi pogrešno utvrdio činjenično stanje i učinio brojne povrede odredabama krivičnog postupka.

Tužilaštvo se takođe žalilo što je Cigler oslobođen za nedovoljeno držanje pištolja u stanu u Subotici, iako je prethodno sud presudom naložio da mu se pištolj oduzme.

Der je osuđen u odsustvu, jer je u zatvoru u Mađarskoj gde je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva mađarskog biznismena 2018. godine u Budimpešti i još jednog ubistva u Amsterdamu iste godine.

On je ubistvo Markovića priznao u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Der je u izjavi istražnim organima naveo da Markovića nije poznavao, ali ga je ubio kako bi predupredio da on sam bude ubijen.

Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti nakon čega je, kaže, počeo da strahuje za svoj život.

Cigler je tvrdio da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan i tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo.

Ovo je potvrdio i Der u svom iskazu mađarskoj policiji, izvinjavajcuhi se Cigleru što mu je tražio da mu pravi društvo, a onda ga uvukao u teško krivicno delo.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj.

Pre tri i po godine bio je izašao iz zatvora gde je robijao 15 godina zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti se za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića. On je vozio automobil “punto” kojim se Der dovezen na mesto zločina i kojim su zajedno pobegli nakon likvidacije Markovića.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: