Dermatolozi obožavaju ovaj prirodan, ultra moćan sastojak za negu kože koji ima 100 funkcija, a potpuno je zaboravljen – evo zašto treba da ga uvrstite u svoju rutinu

I dok je većina žena već isprobalo vitamin C i retinol, odnosno oblik vitamina A, u svojoj rutini nege kože, jedan drugi vitamin je prilično zapostavljen, iako vrlo moćan i efikasan. Naime, vitamin E je snažan antioksidans koji hidrira i umiruje kože i donosi joj mnoštvo benefita. Najčešće ga možemo pronaći u hidratantnim kremama, serumima i u obliku specijalnih kapsula koje mogu da se primene lokalno.

Vitamin E je antioksidans koji se zapravo prirodno proizvodi u našoj koži, kaže Džošua Cajhner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja „Mount Sinai Hospital’s Department of Dermatology“. Ali, takođe ćete ga videti navedenog kao sastojak u mnogim proizvodima za negu kože, gde služi kao sastojak koji štiti kožu od oštećenja koja nastaju zbog UV zračenja i zagađenja.

Takođe se često navodi kao dobar dodatak uz vitamin C, a postoji dobar razlog zašto je to tako. Iako vitamin C ima slična svojstva, studije su pokazale da oba vitamina zapravo bolje rade zajedno kako bi zaštitili kožu od zagađenja iz okoline. „Ova dva vitamina istovremeno funkcionišu kako bi stabilizovali i dopunili jedan drugog“, ističe Cajhner.

Vitamin E je takođe i emolijens, što znači da je dobar za omekšavanje i vlaženje kože. U nekim slučajevima, antinflamatorna svojstva takođe mogu da pomognu u lečenju upaljenje kože, ističe američki dermatolog dr Nkem Ugonabo.

Najveća prednost vitamina E je zaštita od slobodnih radikala u okolini, koji vremenom ubrzavaju starenje i čine kožu podložniju različitim problemima. Ovaj sastojak pomaže u neutralisanju efekata zagađenja i UV zračenja i samim tim štite vaše lice.

Ujedno, vitamin E stimuliše cirkulaciju i povećava proizvodnju kolagena, umiruje iritaciju i doprinosi ravnoteži u proizvodnji prirodnih ulja na koži. Takođe, pomaže u rehidrataciji suve kože tako što joj omogućava dugotrajno zadržavanje vlage između ćelija kože, mnogo duže nego kada ne koristite takav sastojak.

Vitamin E može da pomogne u poboljšanju i jačanju zaštitne barijere vaše kože, te da smiri iritirana i osetljiva mesta.

„Najbolji način da se koristi jeste da ga kombinujete sa vitaminom C, pa često preporučujem serume koje sadrže i jedan i drugi vitamin“, kaže dr Ugonabo i dodaje da najbolje deluje na tek očišćenoj koži, ali da ne sme da se koristi bez kreme sa zaštitnim faktorom.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.