Đerlek: Žene u biznisu suočene sa brojnim izazovima, želimo da ih osnažimo

BEOGRAD – Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je danas, u razgovoru sa preduzetnicama iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga, da su žene u biznisu suočene sa brojnim izazovima i da ministarstvo želi da im pruži podršku da se upuste u preduzetničke vode.

Đerlek je naglasio da je cilj osnažiti žene, pružajući im podršku da pokrenu svoje biznise.

“Vlada će nastaviti da se trudi da podrži sve više žena u biznisu. Među registrovanim preduzetnicima u Srbiji, trećinu čine žene. To je možda bolje nego nekih ranijih godina, ali i dalje nije dovoljno”, rekao je Đerlek. On je naveo da se kroz sistemsku podršku ženskom preduzetništvu podstiče jačanje sektora malih i srednjih preduzeća, koji čini osnovu razvoja privrede i ravnomernog regionalnog razvoja. Prethodno je ministar Đerlek na svečanom predstavljanju projekta “Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva” u okviru kog su dodeljeni grantovi preduzetnicima iz raznih oblasti, dodelio 84 granta u iznosu od po 250.000 dinara.”

Naglasio je da nije slučajno što su žene u velikoj većini dobitnice ove državne pomoći. Ministar Đerlek je ugostio preduzetnike iz opština Trgovište, Vranje, Medveđa, Leskovac, Vlasotince, Surdulica, Vladičin Han i Bojnik. Preduzetnice su predstavile ministru i medijima svoje biznise i plan šta će unaprediti uz pomoć dodeljenih sredstava. Jedna od dobitnica, Jasmina Đorđević iz Bojnika, otkrila je da je 2018. godine napustila siguran posao trgovačkog radnika kako bi započela sopstveni modni biznis u svojoj opštini.

Danas, kako tvrdi, njena firma za proizvodnju i prodaju odeće posluje pozitivno, sa ambicijama za širenje asortimana i proizvodnje. “Mnoge žene poput mene imaju viziju i odlučnost da se upuste u preduzetničke vode, ali često se suočavaju s izazovima koji im otežavaju put. Zato nam programi poput ovog omogućavaju da lakše ostvarimo svoje snove i doprinesemo razvoju naše zajednice”, istakla je ona. Slavica Kragujević, specijalizovana za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, zahvalila je ministru i navela da se nada da će Vlada još snažnije nastaviti da radi na podizanju svesti o značaju ženskog preduzetnistva. “Treba da radimo na promovisanju primera dobre prakse, jer tako podstičemo ženske biznise da budu što inovativniji”, rekla je Kragujević.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.