Đerlek s direktorom regionalne agencije o projektima razvoja istočne Srbije

Đerlek
BEOGRAD – Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas u Zaječaru sa direktorom Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) Vladanom Jeremićem o projektima i aktivnostima ove agencije i saradnji koja bi osigurala održivi razvoj ovog dela naše zemlje.

Đerlek je ocenio da istočna Srbija ima izuzetne potencijale za razvoj u različitim oblastima, pre svega turizmu i poljoprivredi, dodajući da je neophodno pronaći način kako bi oni bili maksimalno iskorišćeni u cilju unapređenja privrednog razvoja i boljeg života građana.

Jeremić je istakao da RARIS ima vodeću ulogu i u prekograničnoj saradnji sa više desetina realizovanih međunarodnih projekata. Značajnu saradnju, kako je naveo direktor, Agencija je uspostavila i sa Industrijsko-hemijskim parkom u Prahovu, koji je važan pokretač razvoja ovog dela srpske privrede. Jedna od aktivnosti RARIS-a, dodao je, fokusirana je na ruralni razvoj ovog regiona kroz praktične treninge i preporuke seoskim domaćinstvima i gazdinstvima koja se bavi turizmom.

On je istakao da region istočne Srbije privlači veliki broj turista, zahvaljujući arheološkom lokalitetu „Lepenski vir“, Staroj planini i Soko Banji, gde se beleži i preko milion noćenja godišnje. Jeremić je istakao i značaj uvođenja digitalizacije muzejskim ustanovama, kako bi se unapredile turističke ponude ovog kraja. Naveo je da je u poljoprivredi prioritetni zadatak uspostavljanje sistemske podrške poljoprivrednicima u sektoru stočarstva, koje u ovom delu Srbije ima određen potencijal, kroz različite vidove podsticajnih mera.

Pohvalio je saradnju ove regionalne agencije sa malim preduzetnicima i privatnim sektorom kao i podršku razvojnim inicijativama koje se zasnivaju na institucionalnom povezivanju. Tokom posete Zaječaru Đerlek je sa predstavnicima Agencije i direktorom Narodnog muzej Vujadinom Miloševićem obišao ovu ustanovu kulture, kao i Radul-begov konak “Stari Zaječar”.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: