Ove greške pravimo prilikom kuvanja kafe

Velika je verovatnoća da ujutru, nakon što ustanete, prvo skuvate kafu kako biste se razbudili. Čak i ako ovo nije neki vaš ritual, sigurno je nekada kuvate gostima.

Kafa je mnogima važna, pa čak i kada želimo da vidimo nekoga, imamo običaj da pitamo “Kad ćemo na kafu?”

Međutim, da li zapravo zaista znate da skuvate kafu?

Deluje jednostavno. Sve što je potrebno da uradite jeste da sipate vodu u džezvu, ostavite je da provri i zakuvate je.

Međutim, ma koliko priprema delovala laka, većina ljudi, prilikom njene pripreme, napravi, minimum, jednu grešku, ako ne i više. Evo koje su najčešće:

Voda iz česme
Kafa se sastoji od otprilike 98 odsto vode. Unošenje hemikalija koju voda sa česme sadrži promeniće njen kvalite, pa je zbog toga idealno upotrebiti filtriranu vodu.

Pogrešna temperatura
Temperatura vode je jako važna. Tokom kuvanja trebalo bi podesiti temperaturu između 90° C i 95° C. Korišćenje termometra najjednostavniji je način da proverite da li je voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuvati i ostavite je da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.

Količina kafe
Ljudi često dodaju previše kafe da bi bila jačeg ukusa, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kiseli ukus. Osim toga, uprkos onome što mislite, više kafe neće napraviti jači ukus. Postoji samo određena količina kofeina koji možete izvući iz zrna pre nego što uništite ukus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmere vode i kafe. Zlatno pravilo je 2 kašićice kafe na 170 mililitara.

Količina zrna ne odgovara stilu kuvanja
Različiti stilovi kuvanja zahtevaju različite načine mlevenja kafe. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kafe veća ako je finije samlevena. Korišćenje finije mlevenih zrna takođe povećava vreme potrebno za prolazak vode kroz talog kafe, što povećava vreme tokom kojeg su voda i talog u kontaktu. Sve se to prevodi u ovo opšte pravilo: metode kuvanja s kraćim vremenom kontakta zahtevaju finije mljevena zrna kafe; oni s dužim vremenom kontakta zahtevaju grublje mlevena zrna.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: