logo transparend vojvodina uzivo

Đedović: Stvoreni uslovi za sanaciju VMA

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović potpisala je danas ugovor vredan ukupno 200 miliona evra kojim su stvoreni uslovi za početak projekta energetske sanacije zgrade Vojnomedicinske akademije (VMA).

Ona je nakon potpisivanja tog dokumenta, kazala da je ovo jedan od najvažnijih projekata za povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji i da bi trebalo da se realizuje u narednih šest godina.

„VMA je jedna od najvećih bolnica u Srbiji, izgrađena pre više od 40 godina i realizacija ovog projekta doneće ne samo ogromne uštede energije i smanjenje emisije štetnih gasova, već i poboljšanju kvaliteta usluga za pacijente, od kojih su više od 90 odsto civilna lica“, naglasila je Đedovićeva.

Prema njenim rečima, VMA danas troši oko tri puta više električne energije i gasa u odnosu na prosečnu potrošnju bolnice slične veličine u Nemačkoj.

Procene su, kako je dodala, da će mere koje se sprovode u prvoj fazi rehabilitacije bolnice smanjiti potrošnju prirodnog gasa do 40 odsto, električne energije do 30 odsto, a emisije ugljen-dioksida za 24.000 tona godišnje.

„Rehabilitacijom VMA, ostvariće se uštede jednake rezultatima energetske sanacije 150 javnih zgrada prosečne površine od 1.500 kvadratnih metara“, navela je ministarka.

Projekat „Energetska efikasnost u javnim zgradama i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja (ozelenjavanje javnog sektora) – energetska sanacija VMA bolnice, kako je pojasnila ministarka biće podeljen u tri faze.

Vrednost prve faze, prema njenim rečima je 55 miliona evra i najveći deo sredstava za tu fazu, u iznosu od 50 miliona evra, obezbeđen je iz zajma nemačke razvojne banke KfW, dok je pet miliona evra obezbeđeno je iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ministarka je podsetila i da je Memorandum o razumevanju za ovaj projekat potpisan još 2020, a da su sporazumi kojima su obezbeđena sredstva za ovaj projekat potpisani krajem 2020. i početkom 2021.

„Današnjim potpisivanjem ugovora krećemo sa realizacijom i priprema za otpočinjanje radova na energetskoj sanaciji“, rekla je ona.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.