logo transparend vojvodina uzivo

,

Đedović sa predstavnicima kineske kompanije o hibridnom postrojenju kod Bora

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables“ o potencijalim investicijama i izgradnji hibridnog postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika.

Đedović Handanović je naglasila da bi ovom saradnjom Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Zajedno sa našim strateškim partnerima iz Ziđin majning grupe“ razmatraju potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a Ziđinu“ omogućilo smanjenje troškova“, rekla je ona i dodala da su planirana ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije proizvodnje energije vodoničnim gorivom.

Ona je istakla da bi se realizacijom potencijalne investicije iskoristio potencijal energije vetra u okolini Bora i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije. Plan je da se obezbedi proizvodnja energije od 1.500 megavata, a očekuje se da će projekat dostići proizvodnju od čak 2.000 megavata, rekla je ona.

Đedović Handanović je ukazala i da bi kompletnu proizvodnju električne energije preuzeo „Ziđin“ dok bi se viškovi pretvarali u vodonik. Pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija bi se koristila za proizvodnju vodonika koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje. Takođe, planirana su ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetro-tornjeva, rekla je ministarka.

Ona je istakla da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da su nam potrebne kompanije koje primenjuju najsavremenije tehnologije u ovoj oblasti. Srbija se nalazi u procesu energetske tranzicije u kojoj želimo da dostignemo 45 odsto udela OIE u proizvodnji električne energije do 2030. godine punim korišćenjem svojih prirodnih potencijala. Potrebne su nam kompanije koje razvijaju i primenjuju najsavremenije tehnologije i poseduju znanje kako bismo išli u korak sa svetom u transformaciji i dekarbonizaciji energetskog sektora, rekla je ministarka.

Dodala je da države članice EU planiraju ogromna ulaganja u proizvodnju, skladištenje i transport vodonika, energenta budućnosti, koji treba da zameni fosilna goriva. Ukazala je da će se tražnja za vodonikom u razvijenim evropskim zemljama značajno povećavati s obzirom da njihove planove o vodoničnoj infrastrukturi.

Mnoge razvijene evropske zemlje planiraju značajan uvoz vodonika koji će im nedostajati najpre u industrijskim procesima, pa bi Srbija realizacijom ovog projekta potencijalno mogla da postane značajan izvoznik vodonika u te države, rekla je Đedović Handanović.

Predstavnici kompanije „Shanghai Fengling Renewables“ predstavili su inovativne projekte koje razvijaju u Kini i svetu, kao i predloge za uspostavljanje saradnje sa institucijama i preduzećima u Srbiji u oblasti proizvodnje električne i toplotne energije iz OIE, skladištenja energije i primene vodonika čija će globalna tražnja intenzivno rasti u narednim godinama i decenijama.

Kompanija „Shanghai Fengling Renewables“ već je registrovala firmu u Srbiji i počinje sa zapošljavanjem kako bi radila na razvoju i realizaciji ovog projekta, navodi Ministarstvo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.