Đedović i Čadež na javnoj raspravi o nacionalnom planu za energiju i klimu u PKS

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež učestvovali su u današnjoj javnoj raspavi o Predlogu Uredbe o utvrđivanju Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije za period do 2030. sa projekcijama do 2050. godine i Izveštaju o strateškoj proceni uticaja Predloga Uredbe na životnu sredinu.

Đedović je istakla da u izradi nacionalnog plana za energiju i klimu moramo svi da budemo aktivni učesnici, te da u njemu pored javnog sektora moraju da učestvuju i privreda i građani.

Kako je rekla, “energetska tranzicija je bitna za našu zemlju i ceo region”.

“Integrisani energetski i klimatski plan naša je obaveza koja proizilazi iz zakona o energetici, ali i naših međunarodnih obaveza. Taj put je neophodan za nas kako bismo postavili ciljeve koji se tiču energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije štetnih gasova. Ovim planom, koji je fokusiran na 2030. godinu, želimo da pokažemo pravac razvoja našeg energetskog sektora koji je usaglašavan sa Ministarstvom zaštite životne sredine, kao i sa javnim preduzećima u energetskom sektoru”, rekla je Đedović.

Ministarka je pozvala sve relevantne aktere da uzmu učešće u javnoj raspravi kako bi na kraju imali što kvaliteniji plan.

Ona je istakla da je plan stavljen na javni uvid pre par nedelja, te da današ žele da ga predstave i pojasne kako bi dobili relevantne komentare u vezi sa planom.

Takođe, ona je rekla da će javna rasprava trajati do 27. jula.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da je ova tema jedna od najvažnijih, te da od nje zavisi budući život naših kompanija, pitanje naše konkurentnosti, kao i da li ćemo moći da plasiramo našu robu proizvedenu na tražištima koja su zahtevna po pitanju energetika i obnovljivi izvori energije.

Kako je rekao, ovakav plan i ovakva strategija su od presudnog značaja za sve naše kompanije.

“Ministarka je imala sluha da sasluša privatni sektor. Do sada nismo imali ovako dobru saradnju sa Ministarstvom energetike, a to je zaista važno za građane i privredu Srbije. Jako je bitan deo koji se bavi rudnim bogatstvima koja su velika strateška prednost Srbije i regiona, i to je ono što može da nas ujedini”, istrakao je Čadež.

On je rekao da je došlo do velikih promena u evropskoj industriji.

“Evropske industrije koje su bile zavisne od povoljnog gasa pokazale su se kao neodržive, a takođe i retkih metala koji su nužni kako bi bili nezavisni kao kontinent”, rekao je Čadež.

Ekspertski tim je predstavio Predlog uredbe o utvrđivanju Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije, kao i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Predloga uredbe na životnu sredinu.

U današnjoj raspravi učestvuje oko 150 predstavnika najvećih energetskih kompanija u Srbiji, NIS-a, EPS-a, EMS-a, resornih ministarstava, banaka, Univerziteta u Beogradu, ambasada, nevladinih organizacija, eksperata strukovnih asocijacija i međunarodnih institucija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: