logo transparend vojvodina uzivo

Đedović Handanović: Završili smo pripremne radove na projektu „Buk Bijela“

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je Srbija završila pripremne radove na projektu izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“, koji realizuje zajedno sa Republikom Srpskom i da je ostalo da se završe sve studije o proceni uticaja na životnu sredinu i izaberemo glavnog izvođača.

„Kapacitet ove hidroelektrane je 114 megavata, a projekat je opravdan i energetski i komercijalno“, rekla je ministarka.

Ona se sastala danas sa ministrom energetike i rudarstva Crne Gore Sašom Mujovićem i ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem sa kojima je razgovarala o regionalnoj saradnji, ali i otklanjanju prepreka koje postoje u realizaciji projekta „Buk Bijela“.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mijović rekao je da oni ne žele da rade na štetu svoje zemlje, ali ni da sprečavaju napredak susednih zemalja.

Kako je naveo, oni čekaju naučno mišljenje o tome da li će i na koji način projekat „Buk Bijela“ imati uticaj na nacionalni park Durmitor.

Podsećanja radi, Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore odbilo je učešće u realizaciji projekta „Buk Bijela“.

Đedović Handanović je naglasila da su teme razgovora bili i ogromni hidropotencijali ove tri zemlje, pre svega projekat Srednje Drine.

„Potreban nam je dijalog sa predstavnicima Federacije BiH i u narednom periodu ćemo gledati da do tog dijaloga dođe“, rekla je ministarka.

Kada su u pitanju projekti Srbije i Crne Gore, kako je rekla, kao potencijalne projekte imamo hidroelektrane Kruševo i Komarnica.

„One mogu biti predmet zajedničke saradnje bilo sa stanovišta realizacije ili sa stanovišta prekograničnih uticaja“, rekla je Đedović Handanović.

Energetska tranzicija je zajednički izazov za sve zemlje, navela je ona.

„Važna je saradnja kako bismo usaglasili naše stavove i da bi se pred relevantnim institucijama izborili i za rokove i za finansijsku podršku“, zaključila je ministarka.

Studija o zaštiti životne sredine za RHE Bistrica u pripremi

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je završena studija izvodljivosti za projekat na izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica i u toku je priprema studije o zaštiti životne sredine.

Prema njenim rečima, cilj je da se izgradnja RHE Bistrice započne naredne godine, a da ceo projekat bude gotov 2031. godine.

„Očekujemo da studija o zaštiti životne sredine bude gotova u poslednjem kvartalu ove godine. Mi paralelno razgovaramo i o obezbeđivanju finansiranja u smislu najpovoljnijih finansijskih sredstava jer je to projekat koji će imati potencijalno životni vek od 40 i više godina, u tom smislu potrebno nam je najduže moguće finansiranje“, rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, ne postoji puno finansijskih institucija koje mogu da ponude tako duga finansiranja.

Prema njenim rečima, kroz saradnju možemo da dođemo do najpovoljnijih sredstava, a onda i do odgovarajućih tehnoloških rešenja.

„Započeli smo razgovore sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju koja je u svetu broj jedan kada je u pitanju tehnologija reverzibilnih hidroelektrana“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da će se sve prekogranične konsultacije izvršiti na vreme, kako bi svi međunarodni standardi bili zadovoljeni.

„Imamo apsolutno posvećen projektni tim koji radi zajedno sa Ministarstvom i Eleketroprivredom Srbije“, istakla je Đedović Handanović.

Dodala je da će RHE Bistrica omogućiti integraciju obnovljivih izvora energije u našu mrežu, jer će obezbediti jednonedeljno skladištenje električne energije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.