Đedović Handanović: Završetak gasne interkonekcije u prvim nedeljama novembra

NIŠ – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska i najavila da će gradnja ovog strateški važnog gasovoda biti završena u prvim nedeljama novembra.

“Radovi na gasnoj internonekciji ušli su u finalnu fazu, do sada je izvedeno oko 98 odsto radova. Očekujemo da izgradnja bude završena u prve dve nedelje novembra i da se krene u pribavljanje neophodnih dozvola kako bismo obezbedili da gasovod u narednim nedeljama postane operativan”, rekla je ministarka koja je obišla gasnu merno-regulacionu stanicu u mestu Trupale kod Niša i održala radni sastanak sa izvođačima i drugim učesnicima u projektu.

Ministarstvo, dodaje, prati realizaciju ovog projekta na dnevnom nivou i tako će biti do samog završetka. Ona je istakla da je gasni interkonektor Srbija-Bugarska projekat od strateške važnosti za Srbiju zbog diversifikacije izvora snabdevanja gasom.

“Sa ovom interkonekcijom, pored ruskog gasa koji je važan i stabilan izvor snabdevanja, imaćemo mogućnost da se preko Bugarske povežemo i sa gasom iz Azerbejdžana i LNG terminala u Grčkoj.

Pregovaramo sa kompanijom iz Azerbejdžana i do kraja novembra očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Azerbejdžana, kao i komercijalnog ugovora između azerbejdžanskog snabdevača i JP Srbijagas, rekla je Đedović Handanović. Dodala je da se očekuje da snabdevanje prirodnim gasom interkonektorom počne do kraja godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.