Đedovac: Preko 90 miliona dinara za ekonomsko osnaživanje izbegličkih i raseljeničkih porodica

SRBIJA – Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, u okviru javnog poziva za dodelu pomoći u ekonomskom osnaživanju izbeglih i raseljenih porodica u Vojvodini, odobrio je sredstva za 103 porodice za nabavku poljoprivredne mehanizacije, priključaka, alata i različite opreme za proizvodnju, kao i zanatske i uslužne delatnosti.

„Deset godina Fond realizuje Program pomoći izbeglim i raseljenim porodicama za nabavku različite poljoprivredne, proizvodne i uslužne delatnosti. Ove godine vrednost pomoći prvi put iznosi do 300.000 dinara po korisniku, a programom su obuhvaćene sve opštine na području pokrajine. Za program ekonomskog osnaživanja izbegličkih i raseljeničkih porodica ove godine je iz budžeta Vojvodine izdvojeno ukupno 30 miliona dinara. Povratne informacije govore da su dodeljena sredstva izuzetno značajna svim korisnicima i to nam je jasan znak da nastavimo istim i jačim tempom“, poručio je Aleksandar Đedovac, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu

Direktor podseća da je tokom godine dodeljen i 21 milion dinara za projekte zvaničnih organizacija, institucija, fondacija i lokalnih teritorijalnih zajednica Srba u regionu za ukupno 18 projekata koje realizuju lokalne samouprave, crkvene opštine, škole i druge zvanične organizacije. Među odobrenim projektima su opremanje škole „Sveti Sava“ u Klokotu na Kosovu i Metohiji, nabavka vatrogasnog vozila za opštinu Bosansko Grahovo, uređenje sportskih igrališta, izgradnja i opremanje kulturnih institucija, obnova i izgradnja nekoliko pravoslavnih crkava i manastira i sl.

„Kroz ovaj program tokom 2023. godine, Fond je izdvojio 31 milion dinara, sa sredstvima koja su izdvojena iz tekuće budžetske rezerve, ukupan iznos je dvostruko veći. Iznos od preko 60 miliona dinara je nesumnjivo značajna pomoć Vojvodine za Srbe u regionu, a uz podršku Pokrajinske vlade dodeljena pomoć će biti joše veća tokom naredne godine,“ zaključio je Đedovac.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: