Decenija pouzdanog partnerstva opštine Kovin i Vatrogasnog saveza Kovin

KOVIN – Energija i znanje protkano iskustvom pređašnjih generacija dobrovoljnih vatrogasaca kroz tradiciju dugu više od 140 godina na teritoriji opštine Kovin, prepoznata je i od strane lokalne samouprave.

Punih 10 godina traje partnerski odnos tokom koga su zajednički savladani brojni izazovi kao što su: više od 300 intervencija gašenja požara, poplava, COVID, kao i reagovanja na druge vanredne događaje, obezbeđeno je stabilno finansiranje projektnih aktivnosti Opštinskog vatrogasnog saveza Kovin (OVS) i pripadajućih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, edukacija i promocija zaštite od požara i spasavanja kod školaraca i sugrađana, obezbeđivanje javnih skupova i događaja, promocija vatrogastva i humanih vrednosti kroz vatrogasna takmičenja na kojima su ostvareni zapaženi rezultati, kao što su zlatna i srebrna odličja u kategorijama podmlatka, juniora i seniora na nekoliko državnih takmičenja, kao i učešće na međunarodnoj vatrogasnoj olimpijadi u Austriji.

Na svečanoj sednici Skupštine Opštinskog vatrogasnog saveza Kovin, prisutni dobrovoljni vatrogasci, predstavnici lokalne samouprave, Odeljenja za vanredne situacije u Pančevu MUP RS, Nacionalnog trening centra za vanredne situacije MUP RS, Vatrogasnog saveza Vojvodine, Crvenog krsta Kovin, kao i brojni drugi prijatelji dobrovoljnog vatrogastva upoznati sa radom i svim postignutim rezultatima tokom 2022. godine.

Kao rezultat višegodišnjeg rada i ulaganja, prošle godine formirano je 8 (osam) dobrovoljnih vatrogasnih jedinica (DVJ), čime je OVS Kovin prvi koji je ispunio obaveze na nivou Republike Srbije u skladu sa Zakonom o dobrovoljnom vatrogastvu.

Formiranje DVJ zahtevalo je niz aktivnosti u pogledu izmene Statuta, donošenja akata, nabavke vozila, neophodne zaštitne i opreme za gašenje požara, kao i stručno osposobljavanje pripadnika DVJ od strane predstavnika Sektora za vanredne situacije MUP RS.

Komandirima dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD-a), koja su uspešno realizovala formiranje dobrovoljnih vatrogasnih jedinica u skladu sa Zakonom o dobrovoljnom vatrogastvu i komandantu OVS-a, ceremonijalno su uručene zastave, a to je u ime lokalne samouprave učinio zamenik predsednice opštine Kovin, Ratko Mosurović.

Na predlog OVS-a Kovin predsednici opštine Kovin, Sanji Petrović, dodeljeno je najviše priznanje Vatrogasnog saveza Srbije, Počasni vatrogasni krst, za svu nesebičnu podršku dobrovoljnom vatrogastvu i promovisanju volonterizma i humanih vrednosti.

Glavna poruka sa svečane skupštine glasi:

„Nastavljamo sa daljim razvojem već uspešne saradnje, s ciljem podizanja kapaciteta Opštinskog vatrogasnog saveza Kovin kao značajnog subjekta i dobrovoljnih vatrogasaca kao snage sistema zaštite i spasavanja opštine Kovin. Težimo da obezbedimo pouzdan sistem odgovora prilikom nastanka vanrednih događaja i situacija, kako bi se dodatno podigao nivo opšte bezbednosti lokalnog stanovništva.“

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: