Danski naučnici: Svinjska krv izvor proteina za ljudsku ishranu

Danski istraživači pretvaraju svinjsku krv u izvor proteina u prahu koji se dodaje hrani. Na prvi pogled možda ne zvuči primamljivo, ali tim sa Univerziteta u Kopenhagenu smatra da bi to mogao biti održiv izvor proteina za ljude.

Trenutno od proizvodnje svinjskog mesa u Danskoj ostaje 60.000 tona krvi, a dobar deo se prodaje na međunarodnom tržištu stočne hrane. Ali zbog svoje visoke hranljive vrednosti, sa 90% proteina, naučnici kažu da bi se umesto toga krv mogla koristiti kao dodatak širokoj paleti hrane.

Proteinski prah koji je tim proizveo je belog i neutralnog ukusa, tako da ne bi promenio ukus bilo kog proizvoda kojem je dodan. 5.000 tona čistog proteinskog praha može se izdvojiti iz 60.000 tona krvi metodom koja koristi plod papaje. Papaja poseduje enzim koji može da izvuče proteine iz krvi, istovremeno izdvajajući gvožđe, koje bi potom moglo da se koristi u dijetetskim suplementima.

– Povećavamo održivost proizvodnje iskorišćavajući svinjsku krv kao izvor proteina za ljudsku ishranu. Verovatno je da će sve veći broj ljudi u budućnosti zadovoljiti svoje potrebe za proteinima putem alternativnih izvora hrane, radi emisije CO2 i zbog na nestašicu hrane – objašnjava vanredni profesor i glavni istraživač Rene Lametsch.

Lametsć tvrdi da bi se proteinski prah mogao koristiti u mnogim jelima i pićima, na primer mešanjem u sokove, sladoled ili čokoladne pločice. Mogao bi se čak koristiti i za pomoć starijim osobama da dobiju dovoljno hranljivih sastojaka kada moraju da idu u bolnice ili domove za negu, kaže on.

Ipak, ne izgleda da će protein uskoro moći da se kupi. Trenutno danskom timu još trebaju investicije kako bi sproveo svoje planove za koje tvrde da imaju potencijal da smanje proizvodnju mesa i pomognu životnoj sredini.

– Hrabri industrijski investitor mora biti spreman da to testira sa potrošačima – kaže Lametsch.

– Proteini iz svinjske krvi suočavaju se sa istim izazovom kao i insekti. Ljudi to pokušavaju, i smatraju to uzbudljivim, ali treba vremena da se naviknete.

Sugeriše da bi Kina mogla biti zainteresovana, jer je ta zemlja već glavno izvozno tržište danske svinjetine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.