logo transparend vojvodina uzivo

„Dani Nikole Tesle u Subotici“ (FOTO)

dani nikole tesle
SUBOTICA – Bogatim celodnevnim inovatorskim, sportskim i kulturno-umetničkim programom, juče je u Subotici, pored kapele Uspenija Presvete Bogorodice na „Vodici“, održana tradicionala, deseta po redu manifestacija „Dani Nikole Tesle u Subotici“ koju je ovdašnje Udruženje Ličana „Lika“ organizovalo  povodom obeležavanja 10. jula – Dana Udruženja i 167. godišnjice rođenja jednog od najvećih genija sveta Nikole Tesle.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

„Mi smo tu da pomognemo u negovanju duha zajedništva, prijateljstva i tolerancije, ali i da podržimo očuvanje identiteta i svih specifičnosti naroda koji žive u ovom gradu i trude se da sa mnogo predanosti i ljubavi čuvaju sećanje na svoje korene“, kazao je gradonačelnik Bakić. Podvukao je da duga lista Teslinih pronalazaka svedoči o velikom i maštovitom umu koji je svoja epohalna dela sa podjednakim uspehom ostvario u različitim oblastima.

On je naglasio da je Udruženje Ličana „Lika“, u duhu istorijski dobrih odnosa između Srbije i Mađarske, pored treće izložbe automobila na električni pogon u Subotici, ove godine takvu izložbu prvi put organizovalo u Segedinu i Morahalomu.

„Dozvolite mi da se, na kraju, svim učesnicima manifestacije zahvalim na nastojanjima da ovogodišnji, deseti ’Dani Nikole Tesle u Subotici’ budu što uspešniji, i da Udruženju ’Lika’ čestitam desetu godišnjicu od osnivanja i poželim puno uspeha u daljem radu. A, svima vama, dragi prijatelji, želim da sa današnjeg druženja ponesete puno lepih uspomena i da se i narednih godina okupljamo ovde, na ’Vodici’, na ovoj manifestaciji posvećenoj velikom naučniku, humanisti i rodoljubu – Nikoli Tesli“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsednik Udruženja Ličana „Lika”, Miloš Borjan, izrazio je zahvalnost svim učesnicima ovogodišnjih „Dana Nikole Tesle u Subotici“, a posebno gostima, inovatorima iz Mađarske i Nemačke.

„Na nesebičnoj podršci da se ovogodišnji, jubilarni, deseti ’Dani Nikole Tesle u Subotici’ uspešno održe zahvaljujem se Gradu Subotici, Gradu Segedinu, Opštini Morahalom, Srpskom kulturnom centru ’Kolo’ u Morahalomu  i Pokrajinskom fondu za izbegla i raseljena i za saradnju sa Srbima u regionu’, kao i brojnim pojedincima i kulturno-umetničkim društvima“, rekao je, između ostalog, Miloš Borjan.

Ovogodišnji, deseti „Dani Nikole Tesle u Subotici“, odvijali su se tokom tri dana. Ispred Gradske kuće u Subotici organizovana je, najpre,  izložba inovatora iz naše zemlje i inostranstva, kao i izložba dvadesetak automobila na električni pogon iz Srbije, Mađarske i Nemačke i infrastrukture za iste.

Program manifestacije na lokaciji kapele Uspenija Presvete Bogorodice na „Vodici“ počeo je boćanjem dece i odraslih. Održana je i izložba inovatora (Teslina lampa, ploča, kapisla; punjači za automobile na električni pogon; bolnička pomagala…), izložba automobila na električni pogon i izložba ličkih rukotvorina i domaće radinosti, a organizovane su i ličke tradicionalne igre (skok s’ mesta, pretezanje štapa, bacanje kamena s’ ramena). U okviru rekreativnih aktivnosti za decu, organizovano je skakanje u vreći i nošenje jajeta, a potom je održano večernje bogosluženje i kulturno-umetnički program.

Dan ranije, u Mađarskoj su održane dve izložbe automobila na električni pogon i infrastrukture za iste: na Sečenji trgu u Segedinu, i na platou ispred SKC „Kolo“, u Morahalomu.

A prvog dana manifestacije „Dani Nikole Tesle u Subotici“, u vestibilu Gradske kuće u Subotici organizovana je izložba slika – Prirodne lepote Like,  dok je u Velikoj većnici Gradske kuće, uz film i dodelu nagrada za literarne i likovne radove, održana i tribina na temu „ Nikola Tesla – budućnost komunikacije među ljudima i uticaj na zdravlje“.

dani nikole tesle-subotica
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
dani nikole tesle-subotica
Foto: Vojvodina uživo
dani nikole tesle-subotica
Foto: Vojvodina uživo
dani nikole tesle-subotica
Foto: Vojvodina uživo
dani nikole tesle-subotica
Foto: Vojvodina uživo
dani nikole tesle-subotica
Foto: Vojvodina uživo
dani nikole tesle-subotica
Foto: Vojvodina uživo
dani nikole tesle-subotica
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.