„Dani Makedonskog obrazovanja u Srbiji“

PANČEVO – Novinsko izdavačka ustanova “Makedonski informativni i izdavački centar” čestita predstojeći 24. oktobar – Svetski dan razvoja informacija – praznik koji za cilj ima isticanje značaja ove vrlo odgovorne sfere života, posebno u oblikovanju života mladih, kojima daje prva znanja i priprema ih za svet odraslih.

“Svetski dan razvoja informacija za nas u Novinsko izdavačkoj ustanovi Makedonski informativni i izdavački centar predstavlja i početak projekta u južnom Banatu (Grad Pančevo, sela Jabuka i Kačarevo, kao i opština Plandište) „Dani makedonskog obrazovanja u Srbiji“, koji je podržan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kroz sredstva iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti obrazovanja u 2021. godini”, kažu u Novinsko izdavačkoj ustanovi Makedonski informativni i izdavački centar.

Program odnosno „Karavan obrazovanja“ otvoren je danas u prostorijama Novinsko izdavačke ustanove, Makedonski informativni i izdavački centar u Pančevu, i trajaće sve do nedelje, 24. oktobra.

“Veoma smo srećni što i ove godine imamo veliki broj dece, kaja pohađa nastavni predmet makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, a mnogima smo omogućili i radimo na dodatnim aktivnostima zbog epidemioloških razloga i „on lajn“ predavanja, i to potvrđuje naše osnovno opredeljenje da je obrazovanje jedina sigurna investicija u uspešnu budućnost. Mi u Novinsko izdavačkoj ustanovi „Makedonski informativni i izdavački centar“ se uvek trudimo da ostvarimo proaktivan pristup, a ove godine smo posebno srećni što je naša podrška usmerena tamo gde je najpotrebnija – mladima, tako da tokom planiranih 10 dana projekta u južnom Banatu imamo ideju da se održi izložba radova đaka koji pohađaju makedonski jezik i njihovi predlozi kako da se unapredi rad, razmena iskustva tokom procesa obrazovanja na makedonskom, i početak izrade i pripreme strategije obrazovanja na maternjem jeziku mladih Makedonaca u Srbiji, kao i okrugli sto naučnih radova Makedonaca koji žive u Republici Srbiji. Ulaganjem u obrazovanje gradimo bolju budućnost za sve nas kao društvo, jer će ostati nešto što će na duge staze obeležiti ovu akciju i čitav projekat”, navodi se u saopštenju Novinsko izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj predlaže mere za širenje informacija i mobilizacije javnog mnjenja u odnosu na probleme trgovine i razvoja. To je postalo poznato kao rezolucija 3038, koja je usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 19. decembra 1972. Ova rezolucija poziva na uvođenje Svetskog dana razvoja informatike kao pomoć u skretanju pažnje ljudima na razvojne probleme. Cilj manifestacije je da objasni javnosti zašto je neophodno da se ojačaju međunarodna saradnja i da se pronađu načini da se reše razvojni problemi. Skupština je takođe odlučila da se dan poklopi sa Danom Ujedinjenih nacija i da time naglasi centralnu ulogu razvoja u radu UN. Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 1973. Jedan od specifičnih ciljeva Svetskog dana razvoja informatike je da informiše i motiviše mlade ljude.

Tagovi:

Pročitajte još: