Danas se obeležava Međunarodni dan pismenosti

SRBIJA – Međunarodni dan pismenosti, obeležava se širom sveta 8. septembra. Ideja o obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja na temu iskorenjivanja nepismenosti. UNESCO je obeležavanje počeo 1966. godine.

Cilj obeležavanja današnjeg datuma je podsećanje javnosti koliko je zapravo bitna pismenost, a ujedno i obrazovanje! Drugim rečima, da se javnost upozori na problem nepismenosti koja je uprkos ostvarenom napretku i dalje prisutna… Problemi pismenosti i te kako i dalje postoje sa najmanje 771 milionom mladih ljudi i odraslih koji danas nemaju osnovne veštine pismenosti.

Šta je pismenost?

Pismenost je ljudsko pravo, implicitno sadržano u pravu na obrazovanje. Pored toga, pismenost je i sposobnost čitanja, pisanja, govora i slušanja na način koji nam omogućava da efikasno komuniciramo i razumemo svet.

U Srbiji se čak 78 odsto građana se svakodnevno informiše putem internet portala i sajtova.

Pandemija je značajno doprinela razvitku medijske pismenosti, dok podaci pokazuju da je u protekloj godini broj korisnika društvenih mreža u Srbiji porastao za 350.000.

Način informisanja u toku pandemije bile su društvene mreže, mlađoj populaciji nije teško palo snalaženje na online platformama dok je starija populacija bila prinuđena da savlada korišćenje digitalnih alatki.

Uprkos lakoj dostupnosti informacija, Međunarodni dan pismenosti podseća ljude širom sveta da ne zaborave dobar stari način informisanja i učenja. Upravo zbog toga, danas se širom naše države održavaju izložbe, besplatni upisi u biblioteke, promocije…

Kako je pomoć svakom Međunarodnom danu zajednički cilj, nemojte se ustručavati da pomognete kolegi sa posla ili drugaru iz klupe jer naše malo nekome znači mnogo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: