Danas se navršava 31. godina od etničkog čišćenja Srba iz doline Neretve

Na današnji dan 1992. godine, započeta je zločinačka akcija regularne hrvatske vojske, HVO i muslimanskih snaga, pod nazivom „Lipanjske zore“, čiji cilj je bio proterivanje srpskog stanovništva iz doline Neretve, odnosno njene leve obale.

Komadant hrvatsko – muslimanskih jedinica bio je Janko Bobetko, a u akciji je proterano više od 30.000 Srba iz Mostara i okoline. Skoro celokupna imovina Srba je spaljena i srušena, a nestalo je 431 Srba, od kojih se i danas traga za njih 83. Za zločine u ovoj akciji niko nije odgovarao…

Foto: YoutubePrintscreen/Sanel Kajan

 

U Mostaru je minirana i srušena Srpska pravoslavna crkva – Saborna crkva Svete trojice, koja je bila jedna od najvećih bogomolja srpskog naroda.

Foto: prinscreen/twitter

 

Istu sudbinu doživele su sve srpske crkve na levoj obali Neretve. Mnogi zarobljenici sprovedeni su u zloglasni logor „Dretelj“ kod Čapljine.

Nastavili tamo gde su im preci stali

Hrvatske jedinice u junu 1992. godine nastavile su tamo gde su stale Ustaše u Drugom svetskom ratu. O njihovoj monstruoznosti najbolje govori podatak da nije pošteđeno selo Prebilovci, jedno od najvećih stratišta NDH. U Prebilovcima su u avgustu 1941. godine Ustaški koljači pobili i bacili u jamu više od 600 meštana ovog sela, uglavnom žena starih i dece.

Ostaci žrtava izvađeni su iz jame 1991. godine i položene u kriptu seoske crkve.

 

Potomcima Ustaša smetale su i kosti Prebilovčana, pa su tako u junu 1992. godine, crkvu minirali i srušili, a kosti žrtava odneli bez traga.

Ni ovaj nečovečni čin, nije im bio dovoljan pa su na mestu crkve i kripte, napravili deponiju smeća i izlivali cisterne sa fekalijama iz septičkih jama.

Smetlište je uklonjeno 2002. godine, a nova crkva sazidana i osveštana 2015. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: