Danas je Preobraženje: Drevna verovanja i moderna nauka

BEOGRAD – Danas Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju praznik Preobraženje Gospodnje.

Na Preobraženje se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom, a u crkvenom kalendaru je ovaj dan označen crvenom bojom.
Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje stradanje i slavu, dok je zasjao jače od sunca.
Ovaj praznik je u pravoslavlju poznat i kao letnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca: “Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte”.
Među Srbima postoji niz verovanja koja su vezana za ovaj datum. Jedno od njih je da se nakon Preobraženja, ne treba se kupati u rekama i jezerima. Prema verovanju ovo je poslednji dan leta, kada „sunce okreće leđa letu, a osmehuje se zimi“. Takođe vlada verovanje da se na ovaj praznik preobrazuju sunce, gora i voda“. Na Preobraženje „zmije i gušteri beže u svoje zimske brloge, a laste počinju seobu na jug“
U prošlim vremenima nakon Preobraženja, započinjalo se sa setvom jesenjih kultura.

Šta kaže moderna nauka?

Da li su verovanja naših predaka samo folklorne priče ili u njima „ima nešto više“? Danas u eri tehnološkog napretka možemo naći neke odgovore…
Ono što se dugo smatralo za praznoverje, NASA je dokazala da je istina! Sateliti koji su prikupljali podatke u orbiti, 2009. godine uspeli su da utvrde da u ovo doba godine, usled solarnih promena, vode menjaju svoj sastav i prelaze iz baznih u kisele!

Takođe tada sunce dostiže svoj „zenit“, odnosno smanjuje količinu toplote, energije i čestica koju emituje na zemlju. Biljke „osete“ samnjenje sunčevih aktivnost i prestaju sa fazom rasta. Na primer lišće sa drveća tada počinje da žuti i polako opada, dok se drvo priprema za „zimski san“. Promene na suncu osete i životinje, koje počinju da gomilaju zalihe hrane i spremaju se za zimu.
Preobraženje nam pokazuje da stara verovanja i moderna nauka mogu da nađu zajednički jezik, a jedina misterija veće od te da su naši preci vekovima u nazad, znali ono što je nauka tek skoro otkrila, je – kako su to znali?

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: