logo transparend vojvodina uzivo

Danas bez nastave u inđijskim školama

INĐIJA – Minutom ćutanja kako bi odali poštu stradalima u  nezapamćenom masakru koji se dogodio u Beogradu, počeo je sastanak predsednika opštine Inđija, Vladimira Gaka, sa direktorima svih škola na teritoriji opštine Inđija, predstavnicima Doma zdravlja, Centra za socijalni rad „Dunav“ i pripadnika Policijske stanice u Inđiji.
Foto: Vojvodina uživo

„Želim ovim putem u svoje lično ime i u ime građana opštine Inđija, da porodicama čija su deca stradala izjavim iskreno saučešće i ne daj Bože da se nešto slično ponovi bilo gde, ne samo u Srbiji nego i čitavom svetu. Nažalost, u vremenu u kojem živimo i popularizacije ekstremizma u bilo kom obliku, pogotovo kada pričamo o osnovnim i srednjim školama. Pitanje je kako je zaustaviti, jer ovo je toliko uzelo maha, da kao da nam nije dovoljan sam događaj koji se dogodio, nego je poražavajuće koliko nema one elementarne empatije sa ovim događajem, sa decom koja su nastradala, sa njihovim porodicama, nego je to opet preko nekih društvenih mreža postalo kao najnormalnija stvar. Kao da je neko igrao video igricu, a ne da je oduzeo živote i da je upropastio čitave porodice“ rekao je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, posle održanog sastanka i dodao da je sastanak sazvan da bi se videlo šta može da se uradi na povećanju nivoa bezbednosti dece u svim školama na teritrotiji opštine Inđija.

Foto: Vojvodina uživo

Dragana Mladenović predsednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola opštine Inđija, je rekla da su učenici kao i roditelji u šoku i da su ovog trenutka vrlo uznemireni. Kako nam je Dragana Mladenović rekla, povodom tragičnog događaja na Vračaru, doneta je jednoglasna odluka Aktiva direktora da se danas ne održi nastava u svih 12 škola na teritoriji opštine Inđija.

Jedan od zaključaka do kojeg se došlo posle sastanka jeste da efekat školskog policajca daje dobre rezultate u školama u Inđiji i da je možda jedno od rešenja angažovanje agencije koja radi obezbeđenje kako bi uvek neko bio prisutan kao neka vrsta obezbeđenja u školi, jer prisutnost starije osobe u uniformi ostavlja efekat na decu. Ono što sledi jeste analiza, da se sagledaju činjenice i koliko osoba je potrebno da se angažuje. Zajednički zaključak svih prisutnih je da u svakoj školi treba da bude jedna vrsta obezbeđenja.

Drugi zaključak, koji su konstatovali svi direktori škola, da je neophodno angažovati više psihologa u školama, jer neke škole nemaju na raspolaganju psihologa zato što je Zakonom definisano da psihologa i stručnog saradnika može da ima škola koja ima više od 32 odeljenja. Zaključeno je da će Centar za socijalni rad „Dunav“, Vladi republike srbije i nadležnom ministarstvu, poslati zahtev za saglasnost za tri psihologa za prijem u radni odnpos u okviru Centra za socijalni rad u Inđiji. Ta tri psihologa bi bila raspoređena sa sve škole koje nemaju stručne saradnike i tako bi praktično svaka škola na teritoriji opštine Inđija imala psihologa. Na ovaj način opština Inđija će se izvan njihovih okvira baviti emocijalnim i duševnim stanjima svakog deteta kako se ne bi ovakva tragedija ni u znatno manjoj meri dogodila.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.