Dan za sporazumevanje na francuskom i degustaciju francuskih specijaliteta

NOVI SAD – Ovu sredu obeležiće Dani francuskog jezika koji se obeležavaju u SKCNS Fabrici.

U okruženju promenjivog istorijskog konteksta i nestabilnosti cirkuskog života, “Duel” dovodi u pitanje moć podrške, saradnje i kolektivnog rada u suprotnosti sa sukobima i neslogom koji vode ka osamljenosti i individualizmu.

Upotrebom partnerskih akrobacija ponuđene su jednostavne akcije kao što su dodir, guranje i skok, i time je stvoreno okruženje gde je u fokusu svaki gest koji utiče na drugi – izazivajući lančanu reakciju. Svako malo trvenje, lapsus ili pogled je važan i stvara novu atmosferu, u jednom trenutku punu podrške, a u drugom punu sukoba i rivalstva.

Ovaj proces ispituje fenomen dvoboja tj. “Duela”. Izvođači fizičkom akcijom izazivaju druge i sebe, koristeći svoje cirkuske discipline. Ponekad igraju jedan protiv drugog, a ponekad odaberu da igraju zajedno. Njihov izbor zahteva žrtve po cenu njihove časti. Učesnici duela idu za svojim ciljevima, ali i prihvataju poraz.

Kako biste danas imali pravi francuski doživaljaj preporučujemo i da posetite neke od restorana sa izuzetnom francuskom kuhinjom:

Prvi od njih je restoran „La petite cuisine/Micina kuhinjica“, koji se nekada zvao „La petite cuisine“, a sada nosi naziv Micina kuhinjica i služi francusku klopu. Međutim bez obzira kako se restoran zove, ako potražite franuske restorane na internetu, ovaj će vam se definitivno ponuditi. Restoran se oduvek nalazi na istoj adresi – Branimira Ćosića 15. Poznat je po tome što nudi i posni, i veganski meni, pored mesnog.

Restoran služi razne vrste francuskih potaža: purpurni potaž od crvenog kupusa, potaž od tikvica, zatim potaže od karfiola i badema, celera i limuna, potaž od šargarepe i crvenog sočiva, itd.

Ovde takođe možete probati neke neobične specijalitete poput pilećeg belog mesa u sosu sa plavim sirom, orasima i svežom ribizlom, kao i kremastu palentu kuvanu u biljnom mleku sa bukovačom.

Drugi restoran koji u svom meniju služi dosta francuskih specijaliteta jeste „Kalem by Zak“ koji se nalazi u sklopu Pupinovog hotela u centru grada. U ovom zanimljivom meniju pronaći ćete odlična predjela koja nalikuju na francuska, poput musa od plavog sira, musa od burate, musa od dimljenog lososa, ali i jela poput pohovanog sira “Camembert” sa džemom od brusnice.

Najviša dnevna temperatura danas će iznositi oko 26 stepeni, tako da je pred nama veoma lep dan, samo treba da odlučimo kako najbolje da ga iskoristimo!

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: