Dan Opštine: Položeni venci na spomenik dr Žarku Miladinoviću

RUMA – U sklopu obeležavanja Dana Opštine, predstavnici lokalne samouprave položili su vence na spomenik dr Žarka Miladinovića, u čijoj je kući u Rumi, na današnji dan 1918. godine, Veliki narodni zbor doneo odluku o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji.

Dr Žarko Miladinović, narodni tribun i izaslanik Srba jedan je od najvećih i najhrabrijih boraca za vekovnu težnju srpskog naroda i slobodu srpskog naroda u ovim krajevima i pripajanje sa maticom Srbijom, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

“Iz tog razloga svake godine odajemo poštu ovom slavnom srpskom junaku i borcu za slobodu srpskog naroda, kome je Opština Ruma podigla ovaj veličanstven spomenik. Takođe, Opština Ruma, ceneći značaj datuma naše istorije, od 2017. godine je preuzela da proslavlja ovaj datum kad Dan Opštine, a ujedno i verski praznik kralja Stefana Uroša Dečanskog kao slavu grada. Zajedno sa odbornicima, većnicima, sugrađanima danas svečano proslavljamo našu gradsku slavu i Dan Opštine i odajemo počast i spomen svim junacima i slavnim precima koji su dali zivot za slobodu našeg naroda”, izjavila je predsednica Ćirić.

Dr Žarko Miladinović je rođen u Erdeviku 1862. godine, pravne nauke je završio u Beogradu, gde je i doktorirao. Najaktivniji, i kao advokat i kao političar, bio je u Rumi. Stoga ga Rumljani i smatraju jednim od svojih najistaknutijih građana.

Koliki je ugled uživao u srpskom narodu svedoči i događaj iz 1909. godine. Posle aneksije Bosne i Hercegovine dr Miladinović je bio zatvoren od februara do avgusta 1909. pod optužbom da je vrbovao dobrovoljce iz Srbije i slao oružje komitama. Suđenje je sprovedeno u Zagrebu, ali je nakon tih nekoliko meseci tamničenja pušten na slobodu usled nedostatka dokaza. U Rumi mu je potom priređen veličanstveni doček. A iz fijakera koji ga je dočekao na stanici su ispregnuti konji i sami Rumljani su vukli fijaker do centra grada, gde je održan veliki miting. Umro je 1926. godine u Rumi, kojoj je testamentom ostavio svu svoju imovinu.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.