Dan Miloša Crnjanskog održan u Ilandži

ALIBUNAR – U organizaciji Mesne zajednice Ilandža i Centra za kulturu opštine Alibunar, a pod pokroviteljstvom opštine Alibunar, u Ilandži je održana manifestacija “Dan Miloša Crnjanskog”.

Program je započeo ispred kuće Miloša Crnjanskog himnom koju je izveo gradsko crkveni hor ” Sveta Tri jerarha ” iz Alibunara, potom polaganjem venca na kuću, i književnim programom u kom se kratkim omažom sa osvrtom na život i delo Miloša Crnjanskog, obratio magistar književnosti, profesor, novinar i publicista gospodin Novo Tomić, sećajući prisutne o detinjstvu ovog velikana srpske književnosti, koji je svoje detinjstvo i ranu mladost, provodio u kući svog dede u Ilandži.

Potom je televizijski i pozorišni glumac Aleksandar Dunić izrecitovao pesmu Miloša Crnjanskog “Stražilovo”.

Program se u toku dana nastavio “Svečanom Akademijom” u Domu kulture Ilandža.
U okviru programa “Akademije” nastupile su balerine baletske škole” Dimitrije Parlić” izdvojenog odeljenja Alibunar.Predstavili su se svi razredi u klasi profesora Đorđa Drljana.Starogradskim pesmama predstavio se hor ” Sveta Tri jerarha” iz Alibunara kojim je dirigovao Zdravko Krsmanović a pesnici Suzana Janković i Dragoslav Lacković, članovi kluba pesnika “Miloš Crnjanski ” Banatski Karlovac, govorili su o Milošu Crnjanskom i recitovali njegove pesme.

Prisutne je pozdravila zamenik predsednika gđa. Marta Dmitrović a voditeljka “Svečane Akademije” bila je Željana Petrović.

U samoj završnici programa održana je i duo drama “Patrijarh Pavle – biti čovek među ljudima i neljudima” kroz koju su glumci Aleksandar Dunić i Milan Malbaša publici predstavili lik i delo Patrijarha Pavla, koristeći interaktivni pristup sa publikom, podsećajući nas svojom izvedbom na jednostavnost, lepotu duše i srca počivšeg patrijarha, sećajući nas kroz predstavu na mudrost i skromnost kojom je zračio kao i mudre i poučne reči koje je za života izgovarao ostavljajući bezbremenski trag na narod i pravoslavlje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: