logo transparend vojvodina uzivo

Dačić: Rezolucija 1244 i dalje aktuelna, svi moraju da je se pridržavaju

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) i dalje aktuelna i važeća, kao i da svi moraju da je se pridržavaju i naglasio da ona nikada ne bi bila ni doneta da SR Jugoslaviji prilikom potpisivanja Kumanovskog sporazuma nije garantovan teritorijalni integrtiet.

Dačić je, povodom godišnjice usvajanja Rezolucije, rekao da međunarodni pravni poredak počiva na odlukama SB UN i da je taj dokument bio veliko dostignuće za prekid NATO agresije i stradanja naroda, ali da su zapadne zemlje samo nekoliko meseci posle njenog usvajanja, paralelno insistirajući na poštovanju međunarodnog prava, „u tajnosti počele da rade na promovisanju i stvaranju nezavisnosti Kosova, o čemu je javno govorio i nekadašnji prmeijer Srbije Zoran Đinđić“.

„Mi smatramo da međunarodni pravni poredak počiva na odlukama SB UN, za nas je ta Rezolucija i dalje aktuelna i važeća i svi moraju da je se pridržavaju, iako smo 20 i više godina imali njeno nepoštovanje, a i dan danas postoje samo nastojanja sa zapadne strane da se ta rezolucija ukine i da se praktično proglasi nezavisnost Kosova“, rekao je Dačić.

Dodao je da je akt proglašenja nezavisnosti Kosova jednostran i da nije u skladu sa međunarodnim pravom, niti sa ustavnim poretkom Srbije.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poštuje dokumente koje su sami usvojili, a to je slučaj upravo sa Rezolucijom 1244.

„Inače je to jedna velika prevara. Kao što znate, nismo prvi put suočeni sa tim prevarama. Tako je bilo i za Briselski sporazum. Šta god su oni nama obećavali, na kraju ispada da su lagali“, rekao je Dačić.
Dodao je da Srbija, na čelu sa predsednikm Aleksandrom Vučićem, vodi racionalnu politika koja će se i dalje zansivati na prncipu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„U tom pogledu, vodimo i nezavisnu spoljnu politiku“, rekao je Dačić.

Govoreći o kritikama na račun Sverspskog sabora održanog u Beogradu, Dačić je rekao da slične događaje godinama unazad organizuju Albanci, Bošnjaci, hrvatske stranke, o čemu, kako je rekao, nikada niko ništa nije rekao loše, a sada kada je Svesrpski sabor usvojio Deklaraciju o poštovanju Dektonskog sporazuma to, dodaje, nekome smeta.
„Ja mislim da je to istorijski događaj. Mi nikome ništa ne pretimo ali želimo da kažemo da smo jedno u nacionanlnom, kulturološkom i identiteskom smislu i razvijaćemo saradnju između Srbije i Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Mi govorimo o integritetu BiH, ne dirajući u bilo šta što se tiče Dejtonskog sporazuma. Samim tim, ne znam ko je šta mogao da vidi loše. Sve što smeta našim neprijatlejima, isključio je u interesu našeg naroda“, zaključio je Dačić.


Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.