Dačić razgovarao sa šefom Delegacije EU Žiofreom

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanueleom Žiofreom.
Uoči posete Briselu sledeće nedelje, Dačić ponovio je da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje naš strateški cilj i jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, kao i da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, saopšteno je iz MSP.

Dačić je izrazio spremnost Srbije da dalje unapređuje regionalnu saradnju koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.
Ambasador Žiofre je ohrabrio Srbiju da nastavi aktivno da radi na regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, uključujući i na rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susedima.
On je istakao konstruktivnu ulogu Srbije u upravljanju migracijama i pozdravio odluku Srbije da uskladi vizni režim sa EU, što je, zajedno sa daljim reformama u oblasti vladavine prava, važno za napredovanje na evropskom putu.
Ministar Dačić je izrazio nadu da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u oblasti iregularnih migracija, kako bi se osiguralo efektivno funkcionisanje centara, adekvatna podrška i usluge migrantima, kao i zaštita granica.
Ambasador Žiofre je pozdravio formalizaciju podrške koju je Srbija planirala da pruži energetskom sistemu Ukrajine preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu.
Dve strane su razgovarale o usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.
Imajući u vidu značaj partnerstva Srbije i EU, ambasador Žiofre predložio je i intenziviranje promocije pozitivnih i obostrano korisnih projekata i aktivnosti u javnosti i medijima.
Sagovornici su se složili da bi intenziviranje direktne komunikacije i češći susreti zvaničnika Srbije i predstavnika Brisela dali dodatni impuls napretku u evropskim integracijama Srbije, te u tom kontekstu izrazili nadu da će poseta Dačića Briselu sledeće nedelje dati pozitivne rezultate.
Sagovornici su razmenili mišljenje o situaciji na Kosovu i Metohiji i saglasili se da je nastavak dijaloga jedini i pravi put za postizanje održivog dogovora, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: