logo transparend vojvodina uzivo

Dačić: Glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope najverovatnije 17. maja

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je 16. i 17. maja sednica Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) o prijemu tzv. Kosova u tu organizaciju, a da će glasanje biti najverovatnije 17. maja.

Dačić je za TV Prva rekao da ta tema još nije na dnevnom redu, ali se može očekivati da bude.

„Parlamentarna skupština Saveta Evrope je završila svoju ulogu. Oni su dali preporuku, ali to ne znači da o tome mora da se raspravlja odmah. Neke zemlje izražavaju rezervu, to su Francuska i Italija. A kada Francuska i Italija izraze rezervu, onda se postavlja veliko pitanje, jer oni tamo nemaju sad baš 100 odsto većinu. Prošli put je na glasanju bilo 33 za, a treba 31. Znači, to je već poljuljano“, rekao je Dačić i ukazao da je Mađarska priznala tzv. Kosovo, ali da su glasali protiv prijema u SE.

Naglasio je da se sada postavlja pitanje da li će oni koji su već dali svoj glas to učiniti ponovo.

„Mi moramo da se borimo i nećemo se predati u svakom slučaju. Međutim, ovde je teška, veoma je teška borba i videćemo kako će se dalje odvijati“, rekao je Dačić.

Kako je naveo, predsednika privremenih prištinskih insitucija sada“ guraju“ da pošalje ustavnom sudu tzv. Kosova Statut Zajednice srpskih opština (SZO) i dok Francuzi kažu da je potreban odgovor tog suda, neki kažu da je dovoljno samo da pošalje zahtev.

Dačić je ukazao da je tzv. Kosovo veštački politički „neuspešan projekat“, navodeći da je ono 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, a da 2024. još nije ostvarilo puno priznanje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.