Da li znate zašto su banane uvek broj 1 na vagi u prodavnici?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Otkad ih ima u prodaji, banane su vazda najprodavanije voće u prodavnicama, a ni danas se situacija nije previše promenila. O tome svedoči podatak američkog trgovačkog diva „Volmarta“, koji je 2015. naveo da su banane u radnjama tog lanca najprodavaniji proizvod godine.

Situacija i u drugim zemljama je slična, tako i u Srbiji. Banane su uvek u prvih pet najprodavanijih proizvoda u svakoj radnji, kako u malim prodavnicama sa svega nekoliko artikala do velikih trgovačkih lanaca.

Pritom, kada se oznakama za merenje pristupa abecednim redom, banane su takođe na vrhu liste. Naravno, proizvodi poput artičoke, ananasa ili avokada abecedno dolaze pre banana, ali zbog svoje popularnosti i učestalosti kupovanja – banane su zadržale broj 1 na vagi.

Zanimljive činjenice o bananama

* Na svetu postoji hiljadu vrsta banana, a uzgajaju se u 150 država.

* Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati cele godine, a najviše banana konzumira se u Ruandi: 279 kg banana po glavi stanovnika.

* Prehrambena industrija koristi skalu od sedam boja kako bi utvrdila zrelost banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuvaju pre konzumacije, dok drugi kupuju skoro smeđe banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim kućnim napicima.

* Čak 95 odsto banana koje možemo kupiti u prodavnicama su kavendiš banane, a prema podacima za 2019. godinu, u Srbiju je uvezeno 77.867 tona banana, u vrednosti od 50,7 miliona evra.

Tagovi:

Pročitajte još: