Susam je omiljena namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, ali nije bez razloga osvojio svetske kuhinje – može se koristiti i u slanim i slatkim jelima, u predjelima i vrhunskim specijalitetima.
Njegov orašasti ukus nalik kafi naročito dolazi do izražaja kada se izloži vrelini. Susam propržen u tiganju na laganoj vatri odličan je za salate, posipanje peciva, dok ga u nekim zemljama koriste kao sastojak za sos za razne vrste povrća.Susamovo ulje se koristi u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj. Izuzetno se ceni u makrobiotičkoj kuhinji, kako zbog postojanosti, tako i zbog ukusa. Pogodno je za prženje, pečenje, kuvanje i dinstanje, a može se koristiti i u salatama, umesto maslinovog ulja.
Kad se susam samelje, dobija se pasta tahini koja je neophodan sastojak za bliskoistični namaz humus. Ima puterast ukus koji se menja u zavisnosti od toga da li su semenke crne ili bele, pečene ili ne. Kada tahini pomešate sa malo limunovog soka dobijate odličan preliv za salate. Tahini možete napraviti i sami tako što ćete u blenderu izmiksati šolju pečenih susamovih semenki i nekoliko kašika ulja.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.