Da li znate koju srpsku relikviju je Gering oteo za svoju kolekciju?

Herman Gering,  drugi čovek nemačkog Rajha, bio je strastveni zaljubljenik u slikarska i vajarska dela, a u njegovoj kolekcji ukradenih umetnina, završila je i jedna srpska relikvija.

Gering je bio je pasionirani sakupljač umetničkih dela, koja su otimana širom porobljenih zemalja da bi bile pridodate njegovoj ličnoj  kolekciji. Kako je nacistička mašinerija osvajala jednu za drugom evropsku zemlju, tako su iza nje išli specijalni timovi „lovaca na umetnine“, koji su kulturna blaga odnosili u nacističku Nemačku.

Jedna od od Hitlerovih suludih ideja bila je da na mestu današnjeg Berlina, sagradi megapolis Germaniju, koji bi bio prestonica sveta, i u čijoj bi se monumentalnoj galeriji čuvala umetnička dela iz cele Evrope.

Među bezbrojnim umetničkim delima, koje je Gering prisvojio za sebe, našla se i relikvija iz Srbije. Reč je o ikoni “Tajna Večera”  koja je izrađena od sedefa.

Foto: printscreen/twiter

Herman Gering se sa ovom ikonom susreo prvi put tokom sahrane Kralja Aleksandra Karađorđevića 1934. godine, koju  je kralj dobio kao svadbeni dar. Relikvija je bila vrhunske izrade, poreklom je iz radionice Salsa iz Bejt Sahura kod Jerusalima.

Na večeri koja je upriličena nakon kraljeve sahrane, Gering nije mogao da sakrije oduševljenje. Gledajući ikonu, stalno je ponavljao: „Fascinantno“.

Gering je zapamtio ovu predivnu relikviju i odmah po padu Jugoslavije poslao je svoje veštake da je nađu i dopreme u njegovu kolekciju.

Ikona se već u aprilu 1941. godine našla u njegovoj kolekciji, a svečano je izložena u Rajsmnaršalovoj  vili – Karinhal.

Rat je ubrzo pošao po zlu za Nemačku pa je ikona skrivena sa mnogobrojnim opljačkanim blagom iz cele Evrope u rudnicima soli u Althauzeu.

Opljačkana blaga su zaplenili zapadni saveznici i stavili u skladište u kojem će provesti naredne dve godine.

Saznavši gde se ikona nalazi Slobodan Krstić otkupluje  ikonu uz pomoć “naših švercera”  koja se do 1947. godine nalazila u “Centralnom birou za vraćanje ukradenih umetnina”  a otkup je bio u iznosu od 1.200 dinara, 350 dolara i određene usluge.  Krstić je iste godine vraća u Srbiju gde se i danas nalazi u kraljevskoj rezidenciji na Oplencu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.