Ni naizgled jednostavnijeg jela, ni veće filozofije – kad je reč o pripremi paste, pitanja se samo nižu: koju testeninu izabrati, da li u vodu dodati ulje, koliko soli staviti, koliko dugo kuvati, da li je nužno isprati pastu na kraju kuvanja.
Majstori kuhinje kažu da, za početak, šerpa mora biti dovoljno velika jer pasta voli da se “širi”. Takođe, traži mnogo vode, pa na svakih 100 grama testenine, stavite litar vode. Ne štedite ni na soli što je inače česta greška. Da bi pasta bila ukusna, morate dobro posoliti vodu, pravilo je kašika i po soli na 500 grama testenine.
Neki u vodu dodaju ulje jer misle da se testenina tako neće slepiti, ali to je pogrešno, tokom kuvanja je dovoljno nekoliko puta promešati pastu da se ne bi slepila. Kad je reč o vremenu kuvanja, nije lako postići meru da se pasta ne raskuva, ali i da ne bude živa. Probajte je dva minuta pre nego što bi trebalo da bude skuvana, ako je al dente, sklonite sa vatre. Sačuvajte čašu vode u kojoj se kuvala jer će vam biti odlična da poveže testeninu i sos.
Na kraju kuvanja, dobro ocedite pastu i nakon minut-dva, bez ispiranja vratite u šerpu ili dodajte u tiganj u kom ste skuvali sos. Ubacite i sačuvanu čašu vode pogotovo ako je sos gušći nego što treba.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.