Često na flašama izvađenim iz zamrzivača možemo primetiti razne šare.
Koliko puta ste se zapitali kako dolazi do njihovog nastanka? Boca puna tečnosti koja u zamrzivaču ostane nekoliko sati, nalazi se ispod svoje tačke zamrzavanja. Vodi je potrebno da se širi kako bi se zamrzla, zbog svog tečnog stanja.
Molekuli moraju da se preslože u kristale leda, dok pritisak u boci taj proces otežava.
Otvaranje boce oslobađa pritisak
Do naglog pada pritiska dolazi pri otvaranju boce, što omogućava stvaranje leda i oslobađa ugljen dioksid iz smeše.
Mehurići se ponašaju kao “mesta za nukleaciju”, na njima se stvaraju prvi kristali leda i dok rastu, stvaraju sve više leda u obliku obrnute piramide, koja podeseća na grane drveta.
Ukoliko bocu samo lagano kucnete o tvrdu površinu, biće dovoljno da proces smrzavanja otpočne. Talas pritiska stvoriće mikroskopske oblasti niskog pritiska u tečnosti koje mogu da se ponašaju kao “mesta za nukleaciju”.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.