Da li znate kako nastaje roze vino?

Roze vino je, najkraće rečeno, crveno vino dobijeno tehnologijom belog.

Roze vino brzo postaje omiljeno piće za mnoge ljubitelje vina. Sa velikom popularnošću poslednjih godina, mnogi vinari se odlučuju da proizvode ružičasta vina zajedno sa svojim uobičajenim crvenim. Tradicionalni proces pravljenja roze vina ima elemente i proizvodnje crvenog vina i proizvodnje belog vina – usvajajući isti proces fermentacije kao i crveno, ali fermentira na temperaturi belog. Iako ste možda čuli za neke vinare koji biraju jednostavno mešanje crvenog i belog vina da bi dobili ružičasto, ovaj pristup je zapravo zabranjen u većem delu EU.

Evo našeg pregleda tradicionalnog načina proizvodnje vina za roze, koji počinje u vinogradu.

Berba crnog grožđa

Rose vino se uvek pravi od crnog grožđa, izuzetak od pravila je roze Šampanjac koji u svojoj mešavini koristi Šardone. Stoga, prvi korak u proizvodnji rozea je berba crnog grožđa iz vinograda. Mnogi vinari će uzgajati sortu od koje nameravaju da prave crveno vino, ali će malu količinu useva nameniti proizvodnji bledo ružičastog vina iz iste berbe.

Foto: unsplash

„Gaženje“ grožđa

Grožđe se drobi u sok, bilo mašinski ili na starinski način upotrebom nogu i ruku. Gaženje grožđa stopalima zapravo je jedan od najboljih načina za muljanje grožđa. Na ovaj način se kida pokožica bobice, mešaju se sokovi, ali se pritom ne lome semenke grožđa koje vinu daju gorak ukus. A prema jednoj našoj izreci, ako to rade devojke onda „vino postaje još slađe“.

Foto: pixabay

Fermentacija

Ovo je uzbudljiv deo koji pretvara grožđe u alkohol. Sok od crnog grožđa se stavlja u rezervoar za fermentaciju od nerđajućeg čelika, a zatim se dodaje kvasac da se voćni šećer pretvori u alkohol i ugljen-dioksid. Kao i kod proizvodnje crnog vina, ljuske se ostavljaju tokom fermentacije kako bi se osiguralo da se boje, ukusi i tanini prenesu iz kore grožđa u vino. Međutim, za razliku od crvenog vina (koje može da fermentira nedeljama), da bi se napravio roze, neophodno je fermentirati na mnogo nižoj temperaturi (isto kao i za proizvodnju belog vina) i samo 12 do 36 sati tako da je kontakt s kožicom grožđa minimalan.

Jedini put kada biste fermentirali bez kore grožđa za roze vino je ako usvojite Saignee metodu. Ovde zgnječeno grožđe stoji u bačvi 1-2 dana, a zatim se filtrira, što znači da kore nisu prisutne dok se sok prenosi u rezervoar za fermentaciju. Dakle, za ovu metodu, boje i tanini se unose u mešavinu neposredno pre fermentacije, a ne tokom.

Foto: pixabay

Uklanjanje kore 

Posle kratke fermentacije, vino treba da se pritisne da bi se uklonili bilo kakvi tragovi kore grožđa iz finalne mešavine (osim ako ste koristili Saignee metod i filtrirali kore pre fermentacije). U ovoj fazi videćete da je dobijeno vino bledo ružičasto, jer je u kontaktu sa ljuskom veoma kratko vreme.

Pakovanje

Većina ružičastih vina se odmah flašira kako bi se uhvatili njihovi delikatni voćni ukusi, a najbolje ih je konzumirati dok su „sveži“. Jedini izuzetak od ovog pravila je roze šampanjac koji ima velike koristi od starenja u boci. Pre flaširanja, rozeu će biti dodata sredstva za fino čišćenje kako bi se otklonila zamućenost u izgledu vina.

Foto: pixabay

Kako piti roze?

Zbog svojih elegantnih aroma i nežnog karaktera, vino se najbolje služi ohlađeno. Ohladite svoj roze u frižideru pre otvaranja da biste zaista naglasili osvežavajući voćni ukus!

Foto: unsplash

MEŠANJE – DA ILI NE?

Postoje stroga pravila kada je u pitanju mešanje crvenog i belog vina u svrhu spravljanja rozea i proizvođači kvalitetnih vina to nikada ne čine. Kada je u pitanju francuska apelacija, ovaj metod dozvoljen je samo u slučaju pravljenja roze šampanjca. Može se dodati pino noar ili pino menije zarad boje i dodatne arome. Slično važi na području cele Evrope. U južnoj i severnoj Americi mešanje nije eksplicitno zabranjeno, ali bi svejedno bilo teško naći proizvođača kvalitetnih vina koji koristi ovakav metod.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.