Da li znate gde se u Novom Sadu nalazi ulica Uroša Predića?

NOVI SAD –  Jedna od ulica u Novom Sadu nosi ime našeg najznačajnijeg slikara realizma Uroša Predića. Nalazi se na Sajmištu u blizini hotela Park.

Predić je rođen u Orlovatu naselju grada Zrenjanina u Srednjobanatskom okrugu kao najmlađi sin sveštenika. Vrlo darovit i obrazovan dobio je stipendiju Matice srpske i 1876. godine otišao na bečku slikarsku akademiju.

 

Foto: PrtSc/ Google maps

 

U toku studija dobio je Gundelovu nagradu – za slikanje uljem po muškom modelu 1879. godine. Jedan je od osnivača društva Lada 1904.  nazvano po slovenskoj boginji proleća,  uoči Prve jugoslovenske umetničke izložbe u Beogradu. Neprekidno je bio član ovog društva, kao i njegov prvi predsednik, pa dugogodišnji počasni predsednik. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 26. januara 1909, a 3. februara 1910. godine za redovnog člana. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu 1919. godine i prvi njegov predsednik.

Zbog uloge koju je imao u srpskom kulturnom, umetničkom i društvenom životu krajem XIX i u prvoj polovini XX veka upamćen je u nacionalnoj memoriji kao jedan od najvećih srpskih slikara, dobrotvor i reprezent najviših vrednosti koje je negovala Matica srpska.

Umetnik koji je život posvetio najvišim idealima kroz jedan vek stvaranja ostavio je izuzetno bogat umetnički opus prikazujući „stvaran” život običnih ljudi. Stvarajući neprekidno više od osam decenija  preko 1700 dela, u kojem je ostvario impresivne uspehe.

Više gradova u Srbiji nosi naziv ove ulice, a one se nalaze u Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu i Nišu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: